1. kolo CroatianMakers robotičke lige

Dana 3.5.2016. godine s početkom u 17:30 sati u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) održano je 1. kolo je CroatianMakers lige za regiju Zagorja i Međimurja. Samom natjecanju pristupilo je oko 80-tak djece uključujući i njihove mentore s čak 16 ekipa. U svakoj od ekipa predviđeno je 4 učenika, a podijeljene su bile na nižu i višu skupinu. Tzv. niža skupina uključuje učenik od 1. do 5. razreda osnovne škole, dok tzv. viša uključuje one od 6. do 8. razreda.

Samo natjecanje otvorio je pozdravnim govorom predsjednik udruge MIS Dejan Drabić, a zatim su nazočne pozdravili Ivan Palačko direktor TICM-a, te Sandra Herman zamjenica župana Međimurske Županije. Organizator je naglasio da cilj ovog natjecanje nije osvajanje prvih mjesta, već omogućavanje široj populaciji djece usvajanje znanja iz područja automatizacije, robotike i programiranja, obzirom da su ta znanja temelj razvoja suvremenog društva te su iznimno tražena u gospodarstvu.

Domaćin organizacije 1. kola natjecanja bila je udruga “Mladi informatičari Strahoninca” (MIS) pod pokroviteljstvom Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, a sve temeljem dosadašnje aktivnosti na polju rada s djecom, poznavanja tehnologije te uključenosti u sam projekt.

Svaka ekipa imala je svoj radni stol te su sva djeca morala odraditi zadatke koji su se bodovali uz mjerenje utrošenog vremena. Tako je viša skupina odmah na početku imala zadatak sastaviti robote uz obvezu da sastavljen robot ne smije imati niti manjak, ali niti višak komponenti. Svaka greška imala je za posljedicu gubitak određenih bodova. Zatim je na redu bio zadatak programiranja robota (putem računala) na način da je morao slijediti crtu staze uz određene svjetlosne i zvučne efekte. Komisija je bodovala prolazak robota na stazi kroz svaki blok, za što su se dobivali pojedinačni bodovi u konačnom zbiru, te ujedno mjerila vrijeme uspješnog prolaska cijele staze. Niža skupina imala je nešto lakši zadatak, ali uz isti uvjet prolaska staze.

[envira-gallery id=”890″]

Od samog početka osjetila se radna atmosfera te žar djece koja su sa zadovoljstvom i bez pritisaka odrađivala svoje zadatke. Svi nazočni, a osobito djeca, bili su oduševljeni. Djeca nisu krila zadovoljstvo upravljanja robotima, novo stečenim iskustvima i znanjima te stjecanjem novih prijatelja.

Što se tiče samih rezultata natjecanja, oni su poslani u središnjicu organizatora, tj. Institutu za razvoj i inovativnost mladih. Temeljem uvida unjih razvidno je da su natjecatelji udruga “Mladi informatičari Strahonica” i “Međimurskog informatičkog kluba” Čakovec najuspješniji. No, tome ide u prilog što oni već do sada imaju, kroz tečajeve udruga, usađena znanja i vještine programiranja, a koja su ključna za upravljanje robotima. Sam robot spoj je mehaničkih dijelova kojima upravlja ipak sofver. Rekli bismo da je softver iznimno važan jer on uređajima daje “pamet” te im omugućuje izvršavanje zadataka.

Od samih rezultata izdvoji li bismo neslužbeno najbolje rezultate po skupinama:

 • Niža skupina – pojedinačno
  • Vito Špicar (Udruga MIS) – 100% bodova, vrijeme prolaska staze 10 sekundi
  • Nikša Sovar (OŠ Mursko Središće) – 100% bodova, vrijeme prolaska staze 12 sekundi
  • Šimun Bilas (OŠ Mursko Središće) – 100% bodova, vrijeme prolaska staze 15 sekundi
 • Viša skupina – pojedinačno
  • Jambrošić Vito (Udruga MIK) – 100% bodova, vrijeme prolaska staze 7,48 sekundi
  • Lovro Makovec (Udruga MIK) – 100% bodova, vrijeme prolaska staze 7,58 sekundi
  • Matija Bujanić (Udruga MIS) – 100% bodova, vrijeme prolaska staze 7,66 sekundi
 • Niža skupina – ekipno
  • Udruga MIS (Marko Žulić, Vito Špicar, Andrija Železnjak i Jan Belak), mentor Dejan Drabić
  • Udruga MIK (Martin Zadravec, Nikola Zgrebec, Luka Varga i Mark Pokrivač), mentor Viktor Lazar
  • OŠ Janka Leskovara, Zagorje (Matija Žgela, Gabriel Gretić i Fran Baričević), mantorica Martina Jurmanović
 • Viša skupina – ekipno
  • Udruga MIS (Matija Bujanić, Tio Špicar, Mihael Pristav i Lana Šprajc), mentor Dejan Drabić
  • Udruga MIK (Aleks Florijan, Lovro Makovec, Jambrošić Vito i Fran Železnjak), mentor Viktor Lazar
  • OŠ Stjepana Radića, Zagorje (Vladimir Šindler, Lovro Jambrek, Luka Škreblin i Karlo Pavetić), mentorica Branka Žigman

Organizaciju i provedbu natjecanja od strane domaćina odradili su Viktor Lazar i Dejan Drabić uz pomoć nekolicine roditelja i mlađih članova udruge koji su se ujedno i natjecali. Također, važno je spomenuti i Tehnološko-inovacijski centar Međimurja kao važnu potporu, a koji je posjetiteljima iz susjedne županije osobito plijenio pažnju, kako izgledom, tako i sadržajima. Imati takav centar temelj je tehnološkog razvoja Međimurja.

Važno je napomenuti da su se projektu mogle priključiti škole i udruge bez ikakvih prethodnih preduvjeta, osim obveze rada s djecom i uključivanje u natjecanje kako bi dokazale da opremu koriste na ispravan način. Baš svi koji su se prijavili u projekt dobili su po 5 robota besplatno. Ostala kola natjecanja održati će se do kraja kalendarske godine te ako svaka škola i udruga sudjeluje u njima na kraju će kao nagradu dobiti robote u trajno vlasništvo. Iz Međimurske Županije projektu su se priključile škole OŠ Mursko Središće i OŠ Donji Kraljevec te udruge “Mladi informatičari Strahoninca” (MIS) i “Međimurski informatički klub” Čakovec.

Više informacija potražite na našoj Facebook stranici www.facebook.com/mis.strahoninec.

Croatian Makers je projekt udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM.
IRIM je privatno financiran i misija mu je sadržana u imenu, a polazi od uvida da je mentalni procjep između razvijenog svijeta i Hrvatske sve dublji, ali ga je u doba otvorenih i dostupnih tehnologija i medija svakome sve lakše preskočiti – sve je uži.
Kao glavnu platformu za razvoj mladih IRIM vidi robotiku i automatiku, koji su postali vrlo dostupni – tehnološke i financijske ulazne barijere su se izrazito smanjile, a taktilnost, izazovnost i brzina rezultata ih čine izuzetno atraktivnima kao didaktički alat.
Robotika i automatika su idealni alati i za ulazak u svijet programiranja (‘coding’) i općenito STEM zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno. Međutim, glavni doprinos društvu IRIM vidi u mijenjanju mentalnog sklopa, prebacivanjem fokusa s prošlosti na sadašnjost i budućnost.
IRIM donira i razvija robotiku i automatiku u osnovnoškolskim uzrastima, ali i u starijima koji su bliži svijetu rada i poduzetništva.

Udruge MIS i MIK pozivaju roditelje i djecu da se uključe u obrazovanje iz STEM područja kako bi djeci omogućili iznimne prilike. IT stručnjaci među najtraženijima su na tržištu rada, pa tako i među najplaćenijima. Do nedavno su tvrtke birale IT stručnjake u potrazi za njima, a danas su IT stručnjaci toliko traženi da naprosto oni biraju poslodavce. Stoga, ne dozvolite da vaše dijete ne stekne njemu neopohdna znanja, kompetencije i vještine koje su tražene diljem razvijenog svijeta. Svaku informaciju možete zatraži putem mailova udruga: info@udruga-mis.hr i info@mik.hr.

Posted by Dejan Drabić