Javna promocija programa za š.k. 2018./2019.

Dana 1.9.2018. godine s početkom u 10 sati, u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM), udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) javno su predstavile aktivnosti (tečajeve i radionice) u sklopu projekta Škola mladih programera. Istoimeni je to projekt kao i protekle godine, na kojem je tada bilo uključeno oko 150 djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

Posjetitelji, roditelji i djeca, u uvodnom dijelu su informirani o djelokrugu udruga i suradnji s TICM-om s naglaskom na ciljeve, a oni su usmjerenost na djecu i mladež, usvajanje STEM kompetencija i vještina, znanja za novo doba konkurentna u 21. stoljeća, razvoj analitičko-logičkog razmišljanja, razvoj sposobnosti rješavanja problema i razvoj suradnje (sa školama, ustanovama i drugim udrugama...).

Predstavljeni su tečajevi koji su pomno osmišljeni za učenike od 1. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole i to:

 • Moj prvi program 1 - za učenike 1. i 2. razreda OŠ
 • Moj prvi program 2 - za učenike 3. i 4. razreda OŠ
 • Algoritmi LOGO - za učenike od 3. do 6. razreda OŠ
 • Robotika 1 - za učenike od 4. do 6. razreda OŠ
 • Robotika 2 - za učenike od 5. do 8. razreda OŠ (naprednija/iskusnija skupina)
 • Algoritmi 1 - početna skupina OŠ (najranije 4. razred OŠ, iznimno 3. razred OŠ)
 • Algoritmi 2 - napredna skupina OŠ (koji su uspješno svladali Algoritme 1)
 • Algoritmi 3 - srednjoškolska skupina (preporuka da su svladali Algoritme 2)
 • Web dizajn i razvoj sučelja - viši razredi OŠ te srednjoškolci
 • Internet stvari i razvoj softvera - napredni osnovnoškolci i srednjoškolci.

Početak tečajeva se planira krajem 9. ili početkom 10. mjeseca, o čemu će roditelji biti obaviješteni na prijavljenu e-mail adresu.

Svaki program je predstavljen od strane predavača, a sve kako bi se predstavili budućim polaznicima, a to su vrsni IT profesionalci iz gospodarstva te najbolji nastavnici iz obrazovnog sektora:

 • Sara Barat, student
 • Miljenko Blažeka, prof.
 • Darinka Drabić, prof.
 • Dejan Drabić, mag. inf.
 • David Krištofić, mag. ing. el. teh. inf.
 • Viktor Lazar, mag. inf.
 • Goran Levačić, ing. inf. i
 • Renato Železnjak, mag. ing. rač.

Po završetku predstavljanja programa, omogućeno je da roditelji postave pitanja te izravno dobiju odgovor od predavača. Tako su roditeljima saznali što je za njihovo dijete najbolje. Bili su oduševljeni činjenicom da pratimo rad i napredovanje njihove djece, tako da su od predavača dobili kvalitetne savjete upisa njihove djece na tečajeve kao nastavak na prošlogodišnje.

Roditelje se uputilo na prijavu učenika putem prijavnice koja se nalazi na web stranici, ali i na detaljno opisan sadržaj svih tečajeva i načina provođenja. Roditelje je obradovala činjenica da su tečajevi, shodno onima komercijalnima, iznimno povoljni obzirom da su udruge neprofitnog karaktera. Tako je godišnja participacija za novog člana za prvi tečaj svega 1.500,00 kn, dok za prošlogodišnjeg člana ona iznosi 1.200,00 kn. Odluči li se dijete pohađati dodatan tečaj, iznos participacije za isti je još povoljniji...
Sve to će se plaćati na 10 rata te sklapati međusobni ugovor. Jednokratna godišnja članarina za djecu iznosi 50,00 kn za što djeca dobivaju svoj jedinstven račun unutar cjelokupnog online sustava te će djeca za svaki tečaj dobivati sve edukativne materijale "online".

U sklopu samih tečajeva, prema želji i napretku djece, ista će biti pripremana za informatička (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici, Hrvatska Logo liga i Državno natjecanje iz informatike) te robotička natjecanja (Croatian makers liga, World education robotics...).

Bilo je i nekoliko riječi o planu pokretanja Centra izvrsnosti informatike (CII), a koji je udruga MIS s partnerima (MIK, TICM, Međimurska županija, Gimnazija Josipa Slavenskog i III. OŠ Čakovec) prijavila na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja MZO). Natječaj je u suradnji s udrugama pripremio TICM te je u fazi ocjenjivanja u ministarstvu. Vrijedi istaknuti potporu Međimurske županije koja je istaknula želju da financijski značajnu potakne projekt. Ideja samog projekta je rad s darovitom djecom na polju razvoja informatičke izvrsnosti.

Projekt Škola mladih programera donacijama podupiru: Međimurska županija, Grad Čakovec, Općina Strahoninec, Hrvatski savez informatičara (HSIN), Zajednica tehničke kulture Međimurske županije (ZTKMŽ) i Zajednica tehničke kulture Grada Čakovca.

Nakon završetka promocije popričali smo s roditeljima i djecom radi dodatnih uputa i savjeta. Naša misija je razvoj izvrsnosti djece i mladih te činimo sve kako bi im na tom putu pomogli.

Posted by Dejan Drabić