Održano informatičko natjecanje u Primoštenu

Najbolja, ujedno i jedina, međimurska ekipa učenika i mentora krenula je 13.3.2018. godine na državno Natjecanje u informatici koje se održalo i ove godine u Primoštenu. Organizatori natjecanja su Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), Hrvatskog saveza informatičara (HSIN) i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Natjecanje se provodi za sve učenike osnovnih i srednjih škola kroz 3 razine: školsko, županijsko i državno.
Međimursku županiju predstavljala su ukupno 4 učenika. Osnovnoškolski predstavnici bili su učenici Dominik Vugrinec (5. razred III. OŠ Čakovec) i Samuel Sobočan (6. razred III. OŠ Čakovec) kojima su mentori bili Nataša Boj (odgovorni mentor) i Dejan Drabić (vanjski mentor). Srednjoškolski predstavnici su bili učenici Martin Josip Kocijan (2. razred Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec) kome su mentori bili Miljenko Blažeka (odgovorni mentor) i Domagoj Bradač (vanjski mentor) te Jurica Horvat (4. razred Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec) kome su mentori bili Darinka Drabić (odgovorni mentor) i Miljenko Blažeka (vanjski mentor).

Srednjoškolcima se natjecanje održalo u 2 dana. Prvi dan u trajanju od 3 sata, a drugi dan u trajanju od 4 sata. Nakon prvog dana natjecanja Martin Josip Kocijan bio je na 1. mjestu, no nakon nešto slabijeg drugog dana natjecanja Martin Josip Kocijan ukupno osvaja izvrsno 3. mjesto u državi. Jurica Horvat dokazao je iznimnu kvalitetu te zauzeo 10. mjesto u državi. Osnovnoškolci su se natjecali u jednom danu u trajanju od 2.5 sata. Oba natjecatelja, Dominik Vugrinec i Samuel Sobočan su osvojili odlično 4. mjesto u državi.

Neovisno o tome što je obojici osnovnoškolaca izmakla medalja, analiza bodova pokazuje da se doista radi o sitnicama koje su imale utjecaja na plasman. Ipak, radi se o iznimnim rezultatima s naglaskom da su svi natjecatelji bili u kategoriji “primjena algoritama” koja je najteža i najzahtjevnija kategorija. Svi mentori učenika članovi su udruga MIS i MIK, osim našeg olimpijca Domagoja Bradača koji je vanjski suradnik Hrvatskog saveza informatičara kojem su članice naše obje udruge. Suradnja između odgovornih (školskih) i vanjskih mentora, kao i spomenutih škola s udrugama, od samih početaka je bila izvrsna te ne čudi ovakav uspjeh i plasman učenika na sveopće zadovoljstvo.

  

  

Međimurska županija je još jednom potvrdila svoju kvalitetu sa sudionicima na državnoj sceni informatičkog natjecanja. Netom prije zatvaranja, već tradicionalno, pozvani su najbolji hrvatski natjecatelji koji su se plasirali na Juniorsku hrvatsku informatičku olimpijadu (JHIO) i Hrvatsku informatičku olimpijadu (HIO), koje će se održati 24. i 25.3.2018. u Zagrebu. Plasman u obje olimpijade birao se temeljem temeljem osvojenih rezultata iz Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici (HONI) i Državnog natjecanja iz informatike. Naš predstavnik na JHIO će biti Samuel Sobočan, dok će nam predstavnik na HIO biti Martin Josip Kocijan. Podsjetimo se rezultata na HONI-u, gdje je Samuel Sobočan osvajač 2. mjesta u državi, a Martin Josip Kocijan osvajač 1. mjesta u državi.

Zaželimo im puno uspjeha na predstojećim olimpijadama!

Posted by Dejan Drabić