Tečajevi za šk. g. 2018./2019.

Udruge “Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) i upisuju djecu na prestižne informatičke tečajeve s naglaskom na programiranje, robotiku, web tehnologije i "Internet stvari".

UPISI TRAJU DO 30. RUJNA 2018. GODINE,

a provođenje tečajeva se planira krajem 9. mjeseca ili početkom 10. mjeseca
(obavijest će dobiti roditelji na prijavljenu e-mail adresu)

Koliko god nam se čini važnim naučiti sve o dijelovima tijela, prehrambenim navikama životinja, kako žive stanovnici pojedine azijske države, ili pročitati roman, svakako je važnije stjecati znanja bez kojih se ne može uspjeti u 21. stoljeću. Okosnica našeg projekta su znanja za novo vrijeme koja se svode na englesku skraćenicu STEM: znanost (Science), tehnologija (Technology), inženjerstvo (Engineering) i matematika (Mathematics). To, naravno, ne znači da i druga znanja nisu važna, no činjenica je da su države koje su stavile naglasak na STEM obrazovanje značajno profitirale u svojem ukupnom razvoju koji se temelji na inovacijama.

Roditelji, jeste li znali da na tržištu kronično nedostaje programera? A prema istraživanjima problem će biti još izraženiji u nadolazećim godinama. Jeste li znali, programerski posao je jedan od najbolje plaćenih poslova?

Djeco, kako biste u budućnosti ostvarili uspjeh u svojoj karijeri želimo vas od najmanje dobi pripremiti da postanete vrhunski stručnjak u najzahtjevnijem informatičkim zanimanjima – računalni programer i robotičar. Naučit ćemo vas programirati od početnih koraka pa sve do svjetski najtraženijih programerskih jezika poput C++ i Jave, kao i raditi u najprestižnijim informatičkim tehnologijama.

Jeste li znali, tečajevi udruga MIS i MIK najprestižniji su i najkvalitentiji u državi! To potvrđuju i vrhunski rezultati naših polaznika već dugi niz godina.
Jeste li znali da su udruge MIS i MIK osvajači ekipno 3. mjesta u državi (godinu dana ranije čak 2. mjesta) na polju računalnih algoritama te ujedno jedni od naujspješnijih na robotičkim i IoT natjecanjima?

Osim toga, pripremit ćemo djecu za najzahtjevnija informatička natjecanja (HONI, Infokup, CM liga, WER...).

Treba spomenuti da naš rad podupiru Hrvatski savez informatičara, Županija međimurska, Grad Čakovec, Općina Strahoninec, Institut za razvoj i mobilnost, Fakultet organizacije i informatike Varaždin (FOI) i mnogi drugi. Nastavak je to projekta “Želim biti programer” od prethodne godine, čime udruge bilježe kontinuitet u radu i uspjesima.

Partneri u projektu su nam Tehnološko-inovacijski centar Međimurja, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, III. OŠ Čakovec i Međimurski IT klaster.

Termini tečajeva:

Postoji mogućnost dodavanja dodatnih termina za pojedine tečajeve uslijed velike zainteresiranosti. Svi prijavljeni će dobivati informacije na prijavljene e-mail adrese. Dodatne termine ćemo ovdje nadopuniti radi mogućnosti praćenja istih.

7 razloga zašto je programiranje bitno

 1. Programiranje spada u osnove pismenosti današnjeg digitalnog doba
  Djeca danas odrastaju u drugačijem svijetu u kojem su pametni telefoni, računala, Youtube i Facebook svakodnevica. Čak su i igračke digitalne i mnoge od njih programibilne. Jedna stvar je znati kako funkcioniraju te stvari, a druga razumjeti logiku koja se krije iza toga. Kad uče programiranje, djeca shvaćaju i razmišljaju kao digitalni svijet koji nastanjuju.
 2. Programiranje može promijeniti svijet
  Posljednjih su se nekoliko stoljeća ljudi oslanjali na pisanu riječ kao medij za prenošenje ideja. Sposobnost pisanja je značila sposobnost mijenjanja svijeta. Danas pisanje nije dovoljno. Da bismo promijenili ponašanje, bitno je utjecati na digitalni medij.
 3. Ako imaš ideju za sljedeću veliku inovaciju, programiranjem je možeš ostvariti
  Svi imaju ideje, no samo ih malo uspije realizirati. Vještina programiranja razdvaja one koji samo imaju ideju od onih koji je mogu ostvariti. Ako želite da vam dijete bude mislilac i inovator koji može oživjeti svoje ideje, potaknite ga na učenje programiranja. Ono djeci daje samopouzdanje da mogu postati dizajneri i stvaratelji.
 4. Programiranje pomaže u razvoju logičkog razmišljanja
  Poznati vizionar i jedan od osnivača tvrtke Apple, Steve Jobs, u jednom je intervju-u izjavio: „Mislim da svi u zemlji moraju učiti programirati jer na taj način uče razmišljati“. Na programiranje možemo gledati kao na primjenu matematike i znanosti jer nas uči iterativnom rješavanju problema i testiranja ideja.
 5. Programer je deficitarno zanimanje
  900.000 IT profesionalaca nedostajat će u EU do 2020. godine. Programeri čine približno dvije trećine današnjih potreba za IT kadrom u Hrvatskoj.
 6. Programiranje donosi natprosječne plaće
  Prosječna plaća programera u Hrvatskoj je dosta veća od prosjeka, dok je taj iznos u zemljama EU i višestruko veći.
  Npr. u Zagrebu, ona premašuje 10.000,00 kn. (vidi link: Prosječna plaća programera u Zagrebu preko 10.000 kuna)
 7. Programiranje ne mora biti teško za učenje
  Ako su dječji programi takvi da vide objekt koji se kreće na određeni način i odmah vide rezultat svojeg kodiranja, djeca odmah znaju da su pravilno manipulirali kodom. Učenje programiranja je kao i učenje stranog jezika na način da ga praktično koristimo i testiramo. Učenje jezika daje vještinu komunikacije s ljudima širom svijeta, a učenje programiranja daje vještinu stvaranja tehnologije koja utječe na ljude oko nas.

Ukupan godišnja participacija tečajeva 2018./2019.

Novi članovi (protekle godine nisu bili članovi udruge):

jedan tečaj......................................1.500,00 kn

 • iznos za braću.........................1.200,00 kn

dodatni tečaj..................................1.200,00 kn

 • iznos za braću.........................1.000,00 kn

Stari članovi (nastavljaju članstvo):

jedan tečaj......................................1.200,00 kn

 • iznos za braću..........................1.000,00 kn

dodatni tečaj....................................900,00 kn

 • cijena za braću............................700,00 kn

tečaj ALGORITMI 3........................500,00 kn

VAŽNO:

 • polaznici imaju pravo na gore navedene iznose participacija uz isključiv uvjet da, ako odluče sudjelovati na natjecanjima (HONI, Državno natjecanje iz informatike, CM liga...), imaju obvezu imati mentora ili vanjskog mentora iz udruga MIS ili MIK
 • Nastava se održava 2 školska sata tjedno ili prema dogovoru, u blok-satu, u večernjim terminima, između 19.10 i 20.45 sati, od ponedjeljka do petka
 • tečajevi imaju trajanje od 60 školskih sati, osim Algoritmi 3 koji imaju trajanje od 50 školskih sati
 • plaćanja se vrši u 10 rata, odnosno 5 rata za Algoritme 3
 • obavezno je sklapanje međusobnog ugovora.

Godišnja članarina

djeca ......................................50,00kn

studenti....................................5,00kn

odrasli..................................100,00kn

 • članarina uključuje članstvo u obje udruge (MIS i MIK), obzirom da se radi o zajedničkim aktivnostima

Nakon što izvršite upis djeteta primit ćete daljnje obavijesti vezane uz potpisivanje međusobnog ugovora, kao i suglasnosti (dopuštenje fotografiranja i snimanja vezano uz tečaj i rad udruga...).

Sva dodatna pitanja slobodno uputite na e-mail adrese info@udruga-mis.hr ili info@mik.hr.