Javna promocija programa za š.k. 2018./2019.

Dana 1.9.2018. godine s početkom u 10 sati, u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM), udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) javno su predstavile aktivnosti (tečajeve i radionice) u sklopu projekta Škola mladih programera. Istoimeni je to projekt kao i protekle godine, na kojem je tada bilo uključeno oko 150 djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

Posjetitelji, roditelji i djeca, u uvodnom dijelu su informirani o djelokrugu udruga i suradnji s TICM-om s naglaskom na ciljeve, a oni su usmjerenost na djecu i mladež, usvajanje STEM kompetencija i vještina, znanja za novo doba konkurentna u 21. stoljeća, razvoj analitičko-logičkog razmišljanja, razvoj sposobnosti rješavanja problema i razvoj suradnje (sa školama, ustanovama i drugim udrugama...).

Predstavljeni su tečajevi koji su pomno osmišljeni za učenike od 1. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole i to:

• Moj prvi program 1 - za učenike 1. i 2. razreda OŠ
  • Moj prvi program 2 - za učenike 3. i 4. razreda OŠ
  • Algoritmi LOGO - za učenike od 3. do 6. razreda OŠ
  • Robotika 1 - za učenike od 4. do 6. razreda OŠ
  • Robotika 2 - za učenike od 5. do 8. razreda OŠ (naprednija/iskusnija skupina)
  • Algoritmi 1 - početna skupina OŠ (najranije 4. razred OŠ, iznimno 3. razred OŠ)
  • Algoritmi 2 - napredna skupina OŠ (koji su uspješno svladali Algoritme 1)
  • Algoritmi 3 - srednjoškolska skupina (preporuka da su svladali Algoritme 2)
  • Web dizajn i razvoj sučelja - viši razredi OŠ te srednjoškolci
  • Internet stvari i razvoj softvera - napredni osnovnoškolci i srednjoškolci.

Početak tečajeva se planira krajem 9. ili početkom 10. mjeseca, o čemu će roditelji biti obaviješteni na prijavljenu e-mail adresu.

Svaki program je predstavljen od strane predavača, a sve kako bi se predstavili budućim polaznicima, a to su vrsni IT profesionalci iz gospodarstva te najbolji nastavnici iz obrazovnog sektora:

• Sara Barat, student
  • Miljenko Blažeka, prof.
  • Darinka Drabić, prof.
  • Dejan Drabić, mag. inf.
  • David Krištofić, mag. ing. el. teh. inf.
  • Viktor Lazar, mag. inf.
  • Goran Levačić, ing. inf. i
  • Renato Železnjak, mag. ing. rač.

Po završetku predstavljanja programa, omogućeno je da roditelji postave pitanja te izravno dobiju odgovor od predavača. Tako su roditeljima saznali što je za njihovo dijete najbolje. Bili su oduševljeni činjenicom da pratimo rad i napredovanje njihove djece, tako da su od predavača dobili kvalitetne savjete upisa njihove djece na tečajeve kao nastavak na prošlogodišnje.

Roditelje se uputilo na prijavu učenika putem prijavnice koja se nalazi na web stranici, ali i na detaljno opisan sadržaj svih tečajeva i načina provođenja. Roditelje je obradovala činjenica da su tečajevi, shodno onima komercijalnima, iznimno povoljni obzirom da su udruge neprofitnog karaktera. Tako je godišnja participacija za novog člana za prvi tečaj svega 1.500,00 kn, dok za prošlogodišnjeg člana ona iznosi 1.200,00 kn. Odluči li se dijete pohađati dodatan tečaj, iznos participacije za isti je još povoljniji...
Sve to će se plaćati na 10 rata te sklapati međusobni ugovor. Jednokratna godišnja članarina za djecu iznosi 50,00 kn za što djeca dobivaju svoj jedinstven račun unutar cjelokupnog online sustava te će djeca za svaki tečaj dobivati sve edukativne materijale "online".

U sklopu samih tečajeva, prema želji i napretku djece, ista će biti pripremana za informatička (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici, Hrvatska Logo liga i Državno natjecanje iz informatike) te robotička natjecanja (Croatian makers liga, World education robotics...).

Bilo je i nekoliko riječi o planu pokretanja Centra izvrsnosti informatike (CII), a koji je udruga MIS s partnerima (MIK, TICM, Međimurska županija, Gimnazija Josipa Slavenskog i III. OŠ Čakovec) prijavila na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja MZO). Natječaj je u suradnji s udrugama pripremio TICM te je u fazi ocjenjivanja u ministarstvu. Vrijedi istaknuti potporu Međimurske županije koja je istaknula želju da financijski značajnu potakne projekt. Ideja samog projekta je rad s darovitom djecom na polju razvoja informatičke izvrsnosti.

Projekt Škola mladih programera donacijama podupiru: Međimurska županija, Grad Čakovec, Općina Strahoninec, Hrvatski savez informatičara (HSIN), Zajednica tehničke kulture Međimurske županije (ZTKMŽ) i Zajednica tehničke kulture Grada Čakovca.

Nakon završetka promocije popričali smo s roditeljima i djecom radi dodatnih uputa i savjeta. Naša misija je razvoj izvrsnosti djece i mladih te činimo sve kako bi im na tom putu pomogli.

Posted by Dejan Drabić in Nekategorizirano
Počeli upisi na prestižne informatičke tečajeve

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) započeli su upise na svoje prestižne informatičko-robotičke tečajeve. I ove godine su odlučili javno prezentirati sadržaj svojih tečajeva u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje dana 1.9.2018. godine s početkom u 10:00 sati.

Prilika je to za roditelje i djecu da se upoznaju s radom udruga, posebice specifičnostima i ciljnom skupinom svakog pojedinog tečaja, a sve kako bi za svoje dijete mogli odabrati najbolji spram djetetovih predispozicija i afiniteta. Prisutni će također upoznati predavače i mentore te će na kraju prezentacije imati priliku na sva svoja pitanja izravno dobiti odgovore, ali i preporuke. Po završetku javne promocije roditelji i djeca će imati prilike i osobno porazgovarati sa svakim od predavača.

Cijeli skup tečajeva pomno je koncipiran te međusobno povezan kako bi djeca do kraja svoje srednje škole stekla vrsna znanja koja bi im bila, u slučaju uspješnog svladavanja, jamac izvrsnosti te uspješnosti u gospodarstvu.

Kako tržištu kronično nedostaje programera te se već sada zna da će potražnja za njima u budućnosti biti još veća, upis na naše tečajeve najbolji je put stvaranja budućih vrsnih IT stručnjaka. Dodamo li tome da je programer jedan od najbolje plaćenih poslova, naša inicijativa izravan je doprinos stvaranja bolje budućnosti djece. Vrijedi napomenuti da su predavači jedni od najboljih IT stručnjaka iz gospodarstva i obrazovnog sektora, tako da su oni jamac uspjeha što dokazujemo rezultatima na raznim natjecanjima.

Udruga MIS, u partnerstvu s udrugom MIK, Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje (TICM), Međimurskom Županijom, Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec i III. OŠ Čakovec, prijavila je Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) projekt "Centar izvrsnosti informatike". Iskoristit ćemo priliku predstaviti sadržaj i plan projekta, obzirom na njegovu atraktivnost. Projekt planira izravno financijski poduprijeti i Međimurska županija, a trenutno je u fazi ocjenjivanja od strane MZO-a.

Aktivnosti udruge podupiru Zajednica tehničke kulture Međimurske županije, Gradska zajednica tehničke kulture Grada Čakovca i Hrvatski savez informatičara (HSIN).

Veselimo se vašem dolasku jer naša djeca zaslužuju najbolje kako bi konkurirala za prestižne poslove 21. stoljeća.

Posted by Dejan Drabić in Vijesti
Održana Ljetna škola informatike 2018.

U periodu od 2. do 13. srpnja uspješno su održana Ljetna škola informatike 2018. Ljetne radionice organizirale su udruge „Mladi informatičari Strahoninca“ (MIS) te „Međimurski informatički klub“ (MIK) u dvije skupine, Moj prvi program/micro:bit i Robotika/micro:bit, koje je pohađalo preko 40 polaznika, učenika osnovnih škola. Radionice su održane u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centar Međimurje (TICM).

Nastavi čitati →

Posted by Viktor Lazar in Vijesti
Ljetna škola informatike 2018.

Počeli su upisi djece osnovnoškolaca u Ljetnu školu informatike koju organiziraju udruge “Mladi informatičari Strahoninca” (MIS) i “Međimurski informatički klub” Čakovec (MIK).
Ljetna škola informatike za sve prijavljene članove je besplatna. Osim vlastitim sredstvima, ovaj projekt podupire se donacijama Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, Zajednice tehničke kulture Grada Čakovca, Grada Čakovca, Općine Strahoninec,  Hrvatskog saveza informatičara i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Ljetne radionice će biti raspodijeljene su u 2 dobne skupine:

• Mlađa skupina (od 1. do 4. razreda osnovne škole) – “Moj prvi program/micro:bit” i
  • Starija dobna skupina (od 5. do 8. razreda osnovne škole) – “Robotika/micro:bit”.

Radionice će se održavati od 2.7.2018. do 12.7.2018. od 18:00 do 19:30 sati.

PRIJAVNICA

U ovisnosti o broju prijavljene djece definirati će se skupine, a roditelje putem e-pošte izvijestiti o svim detaljima. Mjesto održavanja je informatička učionica Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Superfinale Croatian Makers lige

U subotu, 16. lipnja je održano Superfinale Croatian Makers lige – natjecanje iz robotike i programiranja za najbolje ekipe u Croatian Makers ligi u ovoj školskoj godini u prostorima Tehnološkog parka Zagreb. Riječ je o završnici cjelogodišnjeg natjecanja u robotici u koje je uključeno preko 500 raznih ustanova i škola iz cijele Hrvatske, a na kojoj su pravo sudjelovanja izborile najbolje ekipe – ukupno 70 ekipa razvrstanih u dvije dobne skupine.

Nastavi čitati →

Posted by Renato Železnjak in Natjecanja, Nesvrstano
Mladi Međimurski izumitelji dobili priznanje za svoj rad

Mladi Međimurski makeri (stvaratelji, izumitelji) iz udruga Mladi informatičari Strahoninca i Međimurski informatički klub osvojili su priznanje za svoj rad na razini cijele Hrvatske. Natjecanje je održano u sklopu projekta Napredni Internet of things u hrvatskim školama koji se odvija u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Projekt se ističe od ostalih projekata IRIM-a jer je u njega uključen manji broj škola, udruga i ostalih organizacija koje su se istakle dosadašnjim radom, suradnjom i rezultatima u prethodnim projektima. Zanimljivo je naglasiti da su iz cijelog Međimurja u projekt uključene samo 3 ustanove – Mladi informatičari Strahoninca, Međimurski informatički klub i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec. Nastavi čitati →

Posted by Viktor Lazar in Natjecanja, Vijesti

DAN DIGITALNIH VJEŠTINA U TICM-u

DAN DIGITALNIH VJEŠTINA

koja će se održati u srijedu, 9. svibnja 2018. godine
s početkom u 17,00 sati
u multimedijalnoj dvorani TICM-a.

Program tribine sastojat će se od dva predavanja i jedne radionice prema sljedećem rasporedu:

Predavanje „Informatičke vještine sadašnjosti za bolju budućnost“
Prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, FOI

Predavanje „Kreativnost kroz digitalni dizajn“
Goran Levačić, TICM

Radionica „Micro:bit radionica za djecu i roditelje“
Dejan Drabić, MIS i MIK

Tribina je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, predstavnicima obrazovnog sektora i svima koji žele saznati više o mogućnostima korištenja digitalnih tehnologija u radu, edukaciji te u slobodno vrijeme.

Sudjelovanje na tribini je besplatno i nije se potrebno prijaviti za sudjelovanje.

Projekt Škola mladih programera provodi se u okviru Natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. Organizacija tribine dio je navedenog projekta udruge Mladi informatičari Strahoninca.

Posted by Dejan Drabić in Nesvrstano

Promocija rada na sajmu MESAP LIBAR 2018.

Od 13.4. do 15.4.2018. godine održao se sajam knjiga MESAP LIBAR 2018. na kojem su udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) predstavile javnosti svoj rad. Posjetioci sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni našim stručnjacima upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su informirani o prilikama koje nudimo djeci kroz naše tečajeve i radionice vezane uz njihovo stjecanje vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Najmlađi su uživali u isprobavanju analitičko-logičkih računalnih igrica putem kojih su zavirili u svijet računalne znanosti s naglaskom na računalno programiranje. Računalna znanost i računalno programiranje važan su segment u obrazovanju, zajedno s drugim tečajevima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM)… Kroz niz međusobno povezanih tečajeva stvorili smo iznimno uspješan put u napretku djece.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći se kako ih programirati, organizirali smo natjecanje u računalnoj igri “Microbit(ka) kuglica”. Igrica je naš proizvod s ciljem popularizacije micro:bit računala. Micro:bit je računalo koje omogućava svakome kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera putem softvera.

Od strane udruge IRIM, čiji je osnivač Nenad Bakić, micro:bit računala su donirana učenicima diljem države sa svrhom da se nauče kodirati (programirati). Ovim putem se IRIMu, našem partneru s kojim usko surađujemo na projektima, zahvaljujemo na nagrada za najbolje igrače. Cilj igre bilo upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivaciji da se uključe u svijet kodiranja. Svi učesnici uživali su u igri, a oni najsretniji ili najspretniji ušli su u samo finale. Na kraju, osam najboljih natjecatelja borili su se za osvajanje prva tri mjesta.

Prvo mjesto i najbolju nagradu osvojio je Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto osvojio je Vedran Novaković (6. razred) te treće Samuel Sobočan (6. razred). Osim dodataka, svatko od pobjednika kući je odnio i micro:bit računalo u cilju da razvija svoje vještine u programiranju.

Nastup na sajmu dio je projekta “Škola mladih programera” koji se sastoji od niza povezanih tečajeva. Već 14 godina uspješno provodimo edukaciju djece te promičemo suradnju s obrazovnim ustanovama. Trend vremena ukazuje na neophodnost ulaganja ovakve vrste obrazovanja kod djece i mladih, obzirom da smo na pragu 4. industrijske revolucije koja će u naše živote unijeti znakovite promjene. Želimo da naša djeca imaju priliku u budućnosti biti konkurentna u 21. stoljeću diljem svijeta kako bi sebi i cijeloj zajednici osigurali napredak i bolji život.

Predstavljanje udruga na MESAP LIBAR 2018. sajmu

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) predstavit će javnosti svoje aktivnosti u radu s djecom i mladima na sajmu knjiga MESAP LIBAR 2018. koji će se održati u Nedelišću od dana 13.4. do 15.4. 2018. godine.
Osim informiranja o aktivnostima udruga, tečajevima i radionicama, poseban naglasak ćemo staviti na mogućnost da djeca i mladi mogu provjeriti svoja informatička znanja. Ujedno, biti će to prilika za dobivanje odgovora zanimljivih tema iz svijeta računala, računalnih algoritama, robotike, Internet stvari (IoT), web tehnologija i mnogih drugih povezanih tema. Postavit ćemo 10 računala namijenjena posjetiteljima, neke od robotičke opreme te neke od radova koji su razvili naši članovi. Poseban trend su micro:bit računala koja ćemo imati pripremljena za rad s njima, pa će učenici moći i nešto novog naučiti.

Da bismo prikazali mogućnost upotrebe micro:bit računala, a u svrhu popularizacije i razbijanja mitova, predstavit ćemo vlastitu računalnu igru kodnog imena “Micro:bit(ka) kuglica“.

Računalna je to igra u kojoj sudjeluju 8 igrača, od kojih svaki svojim micr:obitom bežično upravlja sa svojom kuglom na ploči koja nagnuta te djeluje gravitacijska sila. Sve to je prikazano na projekcijskom platnu čime je postignuta velika dinamičnost i uključenost igrača. Igrači pomoću naginjanja micro:bitova pomiču svoju kuglu. Svaki od 8 micro:bitova šalju bežično signale devetom micro:bitu spojenom s računalom, koje pokreće računalnu igru te je projicira na projekcijsko platno. Igra započinje postepenim smanjivanjem plohe gdje su kugle igrača. Kugla koja se nađe izvan te plohe (is)pada, pa je cilj da igrač sa svojom kuglom ostane na sredini plohi. Guranjem protivnika, taktiziranjem, procjenjivanjem gravitacijske sile i dovitljivošću igrača dolazimo do pobjednika, a to je onaj kojem je kugla ostala na radnoj plohi.

Udurga IRIM koju je osnovao Nenad Bakić, s kojom udruge usko surađuju, donator je vrijednih nagrada koje čekaju 3 najbolje plasirana igrača. Službeno natjecanje počinje u nedjelju u 15 sati. Ostali dane djeca će slobodno moći isprobavati igricu, vježbati svoja igračka umijeća te se predbilježiti za natjecanje. Važno je da svaki igrač sa sobom ponese 2 AAA baterije neophodne da micro:bit računalo bežično funkcionira.

Posted by Dejan Drabić in micro:bit, Nesvrstano, Vijesti