Besplatne radionice u sklopu Europskog tjedna programiranja

Povodom europskog tjedna programiranja uz podršku agencije Mašta, udruga MIS organizira  tri besplatne radionice iz područja informatike, algoritama i web programiranja. Program radionica odvija se u sklopu platforme Meet and code. Radionice se održavaju u prostorima našeg partnera - Tehnološko inovacijskog centra Međimurje, na adresi Bana Josipa Jelačića 22, 40000, Čakovec.

 

Uvod u algoritme - 14.10.2019. – ponedjeljak - 19:00 do 21:00

Radionica namijenjena osnovnoškolskoj djeci koja će ući u svijet računalnog razmišljanja korištenjem Python programskog jezika. Osim same instalacije i pripreme alata, djeca će učiti rješavati osnovne problemske zadatke čija rješenja se sastoje od najosnovnijih analitičko-logičkih instrukcija (naredbi). Naučiti će izrađivati svoje prve prave programe u jednom od svjetski najpopularnijem programskom jeziku – Python-u. Cilj radionice je pokazati djeci kako se upravlja računalima, poučiti ih u algoritamskom načinu pronalazaka rješenja problemskih zadataka te ih motivirati da nastave s učenjem programiranja.

https://meet-and-code.org/hr/hr/event-show/3702

 

Smart thinking - 15.10.2019. – utorak - 19:00 do 21:00

Djeca će učiti rješavati napredne problemske zadatke čija rješenja se sastoje od matematičkih i analitičko-logičkih instrukcija (naredbi). Svoja programska rješenja će pisati u Python programskom jeziku. Ciljna skupina su učenici od 6. razreda do 8. razreda osnovne škole. Poželjno je da da je učenik sklon analitičko-logičkom razmišljanju i da mu je matematika omiljen predmet. Prihvaćaju se i iznimke... Djeca će kroz tečaj naučiti osmišljavati složene algoritme u rješavanju problemskih zadataka. Kombinacijom postojećih i osmišljavanjem novih naprednih algoritama djecu ćemo voditi u koncipiranje modela za izradu efikasnih programskih rješenja. Posebna pažnja voditi će se razvoju kritičkog razmišljanja, analizi problema i mogućih rješenja. Programski jezik koristiti će se kako bi se „sposobnost“ računala iskoristila za dobivanje najboljih rješenja. 

https://meet-and-code.org/hr/hr/event-show/3706

 

Izrada web aplikacija - 15.10.2019. – utorak - 19:00 do 21:00

Kroz kvalitetan dizajn i izvedbu web aplikacije koji omogućuje korisnicima efikasno korištenje digitalnih proizvoda i stvara pozitivno korisničko iskustvo, polaznici će naučiti prve korake u izvedbi svojih kreativnih online rješenja. Dizajn se često percipira kao nešto što definira izgled proizvoda no to je samo djelomično točno. Vrlo važna uloga dizajna je u funkcionalnosti, intuitivnosti i jednostavnosti korištenja digitalnog proizvoda te u mogućnosti prilagodbe prikazivanja na različitim uređajima, na što će se osobito staviti naglasak kod poučavanja. Polaznici će proći kroz osnove procesa u stvaranju web aplikacija uz tehnike istraživanja, razumijevanja osnovnih pravila dizajna, potreba korisnika, slobode kreativnosti te uvažavanje pravila definirana alatima (preglednicima i uređajima) koji dizajn i sadržaj prikazuju.

https://meet-and-code.org/hr/hr/event-show/3712