Robotika za najmlađe

Tečaj Robotika za najmlađe namijenjen je početnicima u svijetu robotike s ciljem upoznavanja osnovnih robotičkih koncepata. Tijekom tečaja učenici će raditi s mBot robotima i Micro:bit džepnim računalima.

mBot je programirajući robot za početnike namijenjen učenju na jednostavan i zabavan način korištenjem grafičkog programskog jezika mBlocks.

Tijekom tečaja učenici će naučiti osnovne naredbe izvršavanja programa (početak i kraj programa, uvjeti, petlje), osnove rada s mBot robotom (kontrola motora, svjetla, zvuka, očitavanja sa senzora, očitavanja sa senzora, očitavanje stanja tipke i sl.), upoznat će varijable, izraditi vlastite funkcije i potprograme.

Micro:bit je razvijen u svrhu upoznavanje softvera i hardvera te upoznavanja načina rada računala, a pomoću njega učenici će rješavati različite praktične zadatke u grafičkom uređivaču MakeCode- brojač koraka, kockica, igra Kamen, škare, papir i slično. mBlocks i MakeCode editor prikladni su za početno učenje programiranja jer sadrže kategorizirane blokove koji se spajaju u cjeline te se tako učenicima olakšava početak programiranja i stvaranje projekata.

 

Ishodi:

Na tečaju robotike raditi ćemo sa gotovim mBot robotima, kao i sa micro:bit mikroračunalom kao primjerom malenog računala/mikrokontrolera koji je pogodan za izradu raznih uradi sam projekata iz područja robotike, automatike ili interneta stvari. Polaznici će naučiti samostalno upravljati mBot robotima pomoću micro:bit računala te rješavati zadatke koji će se vremenom biti sve zahtjevniji.

Uzrast:

Tečaj je namijenjen početnicima, učenicima od 3. do 5. razred osnovne škole.