Tečajevi za šk. g. 2017./2018.

Udruge “Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) i ove godine upisuju djecu u informatičke tečajeve s naglaskom na programiranje, robotiku, web tehnologije i "Internet stvari".

UPISI TRAJU DO 15. RUJNA 2017. GODINE,

a početak tečajeva će biti krajem 9. mjeseca ili početkom 10. mjeseca
(obavijest će dobiti roditelji na prijavljenu e-mail adresu)

Koliko god nam se čini važnim naučiti sve o dijelovima tijela, prehrambenim navikama životinja, kako žive stanovnici pojedine azijske države, ili pročitati roman, svakako je važnije stjecati znanja bez kojih se ne može uspjeti u 21. stoljeću. Okosnica našeg projekta su znanja za novo vrijeme koja se svode na englesku skraćenicu STEM: znanost (Science), tehnologija (Technology), inženjerstvo (Engineering) i matematika (Mathematics). To, naravno, ne znači da i druga znanja nisu važna, no činjenica je da su države koje su stavile naglasak na STEM obrazovanje značajno profitirale u svojem ukupnom razvoju koji se temelji na inovacijama.

Roditelji, jeste li znali da na tržištu kronično nedostaje programera? A prema istraživanjima problem će biti još izraženiji u nadolazećim godinama. Jeste li znali, programerski posao je jedan od najbolje plaćenih poslova?

Djeco, kako biste u budućnosti ostvarili uspjeh u svojoj karijeri želimo vas od najmanje dobi pripremiti da postanete vrhunski stručnjak u najzahtjevnijem informatičkim zanimanjima – računalni programer i robotičar. Naučit ćemo vas programirati od početnih koraka pa sve do svjetski najtraženijih programerskih jezika poput C++ i Jave, kao i raditi u najprestižnijim informatičkim tehnologijama.

Jeste li znali, tečajevi udruga MIS i MIK najprestižniji su i najkvalitentiji u državi! To potvrđuju i vrhunski rezultati naših polaznika već dugi niz godina. Natjecatelji udruga MIS i MIK (osnovci i srednjoškolci) ekipno su 2. u državi!

Osim toga, pripremit ćemo djecu za najzahtjevnija informatička natjecanja (HONI, Infokup, CM liga, WER...).

Treba spomenuti da projekt “Škola mladih programera” podupiru Hrvatski savez informatičara, Županija međimurska, Grad Čakovec, Općina Strahoninec, Institut za razvoj i mobilnost, Fakultet organizacije i informatike Varaždin i mnogi drugi. Nastavak je to projekta “Želim biti programer” od prethodne godine, čime udruge bilježe kontinuitet u radu i uspjesima.

Partneri u projektu su nam Tehnološko-inovacijski centar Međimurja, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, III. OŠ Čakovec, OŠ Strahoninec i Međimurski IT klaster.

Termini tečajeva:

 • Algoritmi 1
  • utorak 19:15 – 20:45
 • Algoritmi 2
  • srijeda 19:15 – 20:45
 • Algoritmi 3
  • petak 19:30 – 21:00
 • Moj prvi program
  • ponedjeljak 19:15 – 20:45 (skupina 1)
  • četvrtak 19:15 – 20:45 (skupina 2)
 • Robotika
  • četvrtak 19:15 – 20:45 (skupina 1)
  • petak 19:15 – 20:45 (skupina 2)
 • Algoritmi – Logo
  • Srijeda 19:15 – 20:45
 • Web dizajn i razvoj sučelja
  • Ponedjeljak 19:15 – 20:45
 • Internet of Things (Internet stvari) IoT
  • Svaka druga subota po 4 sata (prema dogovoru s predavačem)

Postoji mogućnost dodavanja dodatnih termina za pojedine tečajeve uslijed velike zainteresiranosti (npr. 2 termina robotike). Svi prijavljeni će dobivati informacije na prijavljene e-mail adrese. Dodatne termine ćemo ovdje nadopuniti radi mogućnosti praćenja istih.

Nakon skupljanja prijava te popunjavanje grupa poslati ćemo na prijavljene e-mail adrese u obrascu (roditeljima i djeci) sve informacije. Sve skupine planiraju početak rada do kraja 9. mjeseca.

7 razloga zašto je programiranje bitno

 1. Programiranje spada u osnove pismenosti današnjeg digitalnog doba
  Djeca danas odrastaju u drugačijem svijetu u kojem su pametni telefoni, računala, Youtube i Facebook svakodnevica. Čak su i igračke digitalne i mnoge od njih programibilne. Jedna stvar je znati kako funkcioniraju te stvari, a druga razumjeti logiku koja se krije iza toga. Kad uče programiranje, djeca shvaćaju i razmišljaju kao digitalni svijet koji nastanjuju.
 2. Programiranje može promijeniti svijet
  Posljednjih su se nekoliko stoljeća ljudi oslanjali na pisanu riječ kao medij za prenošenje ideja. Sposobnost pisanja je značila sposobnost mijenjanja svijeta. Danas pisanje nije dovoljno. Da bismo promijenili ponašanje, bitno je utjecati na digitalni medij.
 3. Ako imaš ideju za sljedeću veliku inovaciju, programiranjem je možeš ostvariti
  Svi imaju ideje, no samo ih malo uspije realizirati. Vještina programiranja razdvaja one koji samo imaju ideju od onih koji je mogu ostvariti. Ako želite da vam dijete bude mislilac i inovator koji može oživjeti svoje ideje, potaknite ga na učenje programiranja. Ono djeci daje samopouzdanje da mogu postati dizajneri i stvaratelji.
 4. Programiranje pomaže u razvoju logičkog razmišljanja
  Poznati vizionar i jedan od osnivača tvrtke Apple, Steve Jobs, u jednom je intervju-u izjavio: „Mislim da svi u zemlji moraju učiti programirati jer na taj način uče razmišljati“. Na programiranje možemo gledati kao na primjenu matematike i znanosti jer nas uči iterativnom rješavanju problema i testiranja ideja.
 5. Programer je deficitarno zanimanje
  900.000 IT profesionalaca nedostajat će u EU do 2020. godine. Programeri čine približno dvije trećine današnjih potreba za IT kadrom u Hrvatskoj.
 6. Programiranje donosi natprosječne plaće
  Prosječna plaća programera u 2014. u Hrvatskoj je bila 8616 kuna, dok je taj iznos u zemljama EU i višestruko veći.
 7. Programiranje ne mora biti teško za učenje
  Ako su dječji programi takvi da vide objekt koji se kreće na određeni način i odmah vide rezultat svojeg kodiranja, djeca odmah znaju da su pravilno manipulirali kodom. Učenje programiranja je kao i učenje stranog jezika na način da ga praktično koristimo i testiramo. Učenje jezika daje vještinu komunikacije s ljudima širom svijeta, a učenje programiranja daje vještinu stvaranja tehnologije koja utječe na ljude oko nas.

Ukupan godišnja participacija tečajeva 2017/2018*

(plaćanje u 10 rata)

Novi članovi (protekle godine nisu bili članovi udruge):

jedan tečaj......................................1.500,00 kn

 • cijena za braću.........................1.200,00 kn

dodatni tečaj..................................1.200,00 kn

 • cijena za braću.........................1.000,00 kn

Stari članovi (nastavljaju članstvo):

jedan tečaj......................................1.200,00 kn

 • cijena za braću.........................1.000,00 kn

dodatni tečaj.....................................800,00 kn

 • cijena za braću............................600,00 kn

*Posebnost - tečaj algoritmi za srednjoškolce moguće je pohađati uz uvjet da se natječu i imaju mentora (ili vanjskog mentora) iz udruga MIS ili MIK, godišnja participacija iznosi svega 300,00 kn (članarina za obje udruge + kotizacije), plativo u 3 rate
Svi tečajevi, osim algoritmi za srednjoškolce, bazirani su na 70 školskih sati godišnje. Plaćanja se vrši u 10 rata. Obavezno je potpisivanje ugovora.

Godišnja članarina

djeca ......................................50,00kn

studenti....................................5,00kn

odrasli..................................100,00kn

Prilikom upisa, a kod prvog roditeljskog sastanka ili prvog dolaska djeteta na tečaj molimo Vas da nam dostavite popunjenu i ovjerenu ovu Suglasnost roditelja.

Za dodatne informacije vezane uz tečajeve slobodno se obratite na e-mail adrese tecajevi@udruga-mis.hr ili tecajevi@mik.hr.