Rješavanje problemskih zadataka za srednju grupu osnovnoškolaca

Učenik si 6. do 8. razreda OŠ koji si bio polaznik skupine Algoritmi 2 ili već imaš značajna iskustva u programiranju koja dokazuješ rezultatima na Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike (HONI) ili na Državnom natjecanju iz informatike (Infokup)?
Zanimaju te napredni matematički algoritmi i tehnike programiranja? Odličan si u matematici i privlači te računalno razmišljanje? Želiš se natjecati kako bi utvrdio koliko si dobar te kako bi svoja znanja unaprijedio? Želiš u budućnosti biti u "klubu"  najboljih svjetskih programera?

Ti si prava osoba za tečaj ALGORITMI 3!

Jedno od najatraktivnijih i najtraženijih zanimanja današnjice je programer. Potražnja za programerima je velika diljem svijeta,  a potražnja za njima će se samo povećavati. Osim toga, primanja programera su iznadprosječna koja ti mogu omogućiti priliku da pomažeš i drugima. Dakako, to su samo neki razlozi zašto postati vrsni programer. Na tom putu potrebno je svladati što prestižnije matematičke algoritme u rješavanju problemskih zadataka koje ćeš naučiti na ovome tečaju. Osim toga, naučiti ćeš programirati u "najsnažnijem" programskom jeziku C++ koji koriste profesionalci. U programskom alatu CodeBlocks (ili Visual Studio Code) izrađivati ćeš svoja rješenja, a njega koriste najbolji natjecatelji u algoritmima.

Od tebe se traži da budeš uporan, da redovito vježbaš, da uživaš u istraživanju, kritičkom razmišljanju, da imaš mnogo pitanja i još više ideja. Sve zajedno, biti će zabavno, a ujedno ćeš postati natprosječno izvrstan.

Što su to napredni računalni algoritmi?

Sada kad već znaš složenije algoritme i upotrebljavati većinu naredbi u nekom od programskih jezika, moraš naučiti programirati u C++ te koristiti u njemu napredne tehnike rada s matricama, metode pretraživanja podataka, dinamičko programiranje, teoriju grafova… Sve zajedno, to su znanja i vještine koja će te već sada izdvojiti kao jednog od najboljih programera i stvoriti preduvjete da napreduješ ka slijedećoj „ljestvici“. Da li je to teško? Da. No, ako si spreman redovito vježbati za tebe će to biti izazov i zadovoljstvo.

Za koga su namijenjeni Algoritmi 3?

Dakle, algoritmi 3 su predviđeni za učenike koji kreću učiti rješavati napredne problemske zadatke čija rješenja se sastoje od matematičkih i analitičko-logičkih instrukcija (naredbi) u C++ programskom jeziku.

Kroz tečaj ćeš naučiti osmišljavati složene algoritme u rješavanju problemskih zadataka kombinacijom postojećih i osmišljavanjem novih naprednih algoritama. Naučiti ćeš koncipirati složene modele za izradu efikasnih rješenja. Posebna pažnju posvetiti ćemo u razvoju tvog kritičkog promišljanja, analizi problema i pronalasku mogućih rješenja. Dok ćemo programski jezik koristi kako bi se „sposobnost“ računala iskoristila za dobivanje rješenja.

Što čini ovaj program posebnim?

Naslovljeni tečaj temelji se na razvoju izvrsnosti u djece na polju računalnog razmišljanja s naglaskom na primjenu računalnih algoritama.  Polaznici će se upoznat sa sučeljem najkorištenijeg alata kojeg koriste natjecatelji diljem svijeta - CodeBlocks. Učiti će isključivo kroz primjere i to bez faktografije. Kroz tečaj će polaznici naučiti razmišljati, rješavati složene probleme, poticati kreativnost te prije svega, razvijati izvrsnost.

Ishodi tečaja:

 • razumjeti napredne pojmove o algoritmu i njegovom stvaranju
 • upoznati se s razvojnim sučeljem CodeBlocks alata
 • usvojiti napredne naredbe C++ jezika:
  • 1d i 2D matrice (nizovi i vektori)
  • složeni tipovi podataka
  • rekurzije
  • binarno pretraživanje
  • dinamičko programiranje
  • osnove teorije grafova (BFS, DFS…)
  • modulirati programski kod izradom vlastitih funkcija
  • prezentirati i argumentirati svoje stavove, ideje i rješenja
  • razvijati kritičko razmišljanje, kreativnost i snalažljivost u rješavanju problema
  • razvijati vještinu matematičko-logičkog razmišljanja
  • povezati matematiku i informatiku s ostalim prirodnim predmetima
  • upoznati mogućnosti i granice primjene računala u rješavanju problema
  • izraditi efikasna rješenja složenih problemskih zadataka
 • Poveznica za učenje osnova C++ jezika:

Polaznici su obavezni za sudjelovati na informatičkim natjecanjima u primjeni algoritama (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici – HONI i Državnom natjecanju iz informatike – Infokup).