Radionice Mini robotike: Mtiny i Code&Go Robot Mouse pokreću kreativnost malih programera

Od početka listopada, mali polaznici naših radionica (predškolci i prvašići) uživaju u fascinantnom svijetu robotike, istražujući i učeći kroz inovativne edukativne igre s robotima poput Mtiny i Code&Go Robot Mouse. Ove radionice pružaju djeci priliku da razvijaju svoje računalno razmišljanje, kreativno mišljenje te stvaralačke vještine koje će im biti od velike koristi u budućnosti.

Mtiny, naš mali robot, oduševljava djecu svojim daljinskim upravljačem i karticama s naredbama. Djeca dodiruju kartice s različitim naredbama kako bi upravljala robotom i istraživala njegove mogućnosti. Ovaj interaktivni pristup učenju potiče razvoj logičkog razmišljanja i problem-solving vještina kod djece.

Code&Go Robot Mouse, s druge strane, koristi jednostavan princip pritiskanja tipke na svojim leđima. Ovaj mali miš robot omogućuje djeci da stvaraju svoje putanje i programe koristeći jednostavne kartice. Kroz ovu igru, djeca ne samo da uče osnovne koncepte programiranja, već i razvijaju svoju kreativnost i sposobnost planiranja.

Jedan od posebnih aspekata radionica je fokus na emocionalnom aspektu učenja. Djeca imaju priliku istraživati emocije kroz interakciju s robotima. Ova iskustva potiču razvoj socijalnih vještina kod djece i pomažu im u boljem razumijevanju i izražavanju vlastitih osjećaja.

Osim programiranja, djeca se također bave kreativnim zadacima poput crtanja i pisanja uz pomoć robota. Kroz ove aktivnosti, potičemo razvoj motoričkih vještina te potičemo djecu da koriste svoju maštovitost i izražavaju svoje ideje na inovativan način.

Na našim radionicama, djeca su došla u dodir s raznolikošću robota, uključujući i robota koji pripada jednom od naših polaznika. Oduševljenje među djecom bilo je posebno jer su imali priliku vidjeti robota koji ne samo da pleše i mijenja boje, već i iznenađujuće baca diskove. Ovaj susret s različitim robotičkim mogućnostima dodatno je obogatio iskustvo naših malih inovatora, potičući ih da sanjaju i kreiraju unutar šarenog svijeta robotike.

Svi ovi elementi zajedno stvaraju poticajno okruženje u kojem djeca rastući uz mini robotiku stječu ključne vještine za 21. stoljeće. Radujemo se daljnjem istraživanju i učenju s našim malim robotičarima, otvarajući vrata ka beskrajnim mogućnostima koje im svijet robotike pruža.

Posted by Irena Štefok in Nekategorizirano, STEM centar
Međimurski informatičari briljirali u prvom kolu HONI natjecanja!

Međimurski informatičari briljirali u prvom kolu HONI natjecanja!

U nedavno održanom prvom kolu Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici (HONI), polaznici Centra Izvrsnosti (CIIMZ) iz Međimurja su zablistali, predstavljajući udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK). Ova natjecanja okupljaju najbolje informatičare iz cijele države, pružajući im priliku da pokažu svoje znanje i vještine u rješavanju zahtjevnih problemskih zadataka.

Opširnije

Posted by Irena Štefok in HONI, Vijesti
Panel rasprava o prednostima i prijetnjama umjetne inteligencije

Panel rasprava o prednostima i prijetnjama umjetne inteligencije

U dvorani Riznice Međimurja, u organizaciji Međimurskog informatičkog kluba, Mladih informatičkih stručnjaka, Fakulteta organizacije i informatike Varaždin te uz podršku Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, održana je panel rasprava o dobrobitima i potencijalnim prijetnjama koje nam donosi umjetna inteligencija, kao i etičkim pitanjima koje otvara

Cilj organizatora i panelista bio je pružanje šireg uvida u trenutni razvoj umjetne inteligencije te perspektive koje otvara u budućnosti. Na samom početku sudionike predavanja i panel diskusije pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec, rekavši kako je ovo tema budućnosti koja će nam olakšati i dati odgovore na brojna pitanja i zahtjeve s kojima se susrećemo u današnjem suvremenom svijetu. „Umjetna inteligencija postala je neizostavan dio svakodnevnog života te ima ogroman potencijal koji treba na ispravan način iskoristiti stoga su važni ovakvi skupovi na kojima se iznose prednosti i mane razvoja umjetne inteligencije. Međimurska županija kroči ukorak s izazovima budućnosti i to ulaganjima u obrazovanje, ali i podržavanjem skupovima namijenjenih edukaciji javnosti poput ovog. Naš Centar znanja u kojem djeluju udruge Međimurskog informatičkog kluba i Mladih informatičkih stručnjaka, snažno razvijamo što je prepoznala i Europska komisija koja ga je svrstala među najuspješnije projekte te mu pruža besplatnu savjetodavnu podršku.“ kazao je župan.

Početkom mjeseca listopada na proglašenju najboljih europskih projekata, projekt ITEO – popularizacija STEM-a u Međimurju osvojio je dvije nagrade, što je još jedna potvrda izvrsnosti i prepoznavanja razvojne strategije Međimurske županije u osnaživanju područja obrazovanja u koje se mnogo ulaže i koje spada među prioritete strateških planova Županije. U uvodnom predavanju koje je održao prof. dr. sc. Markus Schatten, voditelj Laboratorija za umjetnu inteligenciju pri Fakultetu organizacije i informatike Varaždin, pojašnjeno je kako umjetna inteligencija funkcionira, njezine glavne primjene u svijetu te se osvrnuo na izazove i prijetnje u njezinoj primjeni kao i etičkim dilemama te trenutnim izazovima u polju umjetne inteligencije

Sudionici panel diskusije bili su Dejan Drabić, mag. inf., voditelj Centra izvrsnosti Međimurske županije i Mladih informatičkih stručnjaka, Viktor Lazar, mag. inf., iz udruge Međimurski informatički klub, te predavači s varaždinskog FOI-a prof. dr. sc. Blaženka Divjak, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i prof. dr. sc. Markus Schatten koji su otvorili teme korištenja umjetne inteligencije na ispravan način, razvoj kibernetičkog razmišljanja kod djece te njihovo pripremanje za budućnost, a bilo je riječi o tome kako svatko od nas umjetnu inteligenciju „nosi“ u džepu i da toga nismo ni svjesni s obzirom na činjenicu upotrebe pametnih telefona u svakodnevnom životu.

Sudionici panela složili su se kako postoji veliki potencijal umjetne inteligencije jer olakšava život i čini da ugodnijim no da svakako trebamo biti svjesni i opasnosti njezinog korištenja, jer jedan od preduvjeta „pametnog“ korištenja umjetne inteligencije je što bolja informiranost korisnika. Zajednički zaključak svih panelista je da umjetna inteligencija spada u multidisciplinarnu djelatnost, no da postoje vještine u kojima umjetna inteligencija nikad neće moći zamijeniti čovjeka, kao što su strateško razmišljanje, poštovanje etičkih smjernica pri donošenju odluka, kritičko razmišljanje ili pak održavanje odnosa, s toga roboti nikad neće moći zamijeniti učitelja u školi. Ovom zanimljivom i edukativnom predavanju uz brojne goste i posjetitelje nazočila je saborska zastupnica Dalija Orešković, a multimedijalna dvorana Riznice Međimurja bila je pretijesna za sve zainteresirane.

Posted by Irena Štefok in Nekategorizirano
Javno predavanje i panel raspravu o umjetnoj inteligenciji

Javno predavanje i panel raspravu o umjetnoj inteligenciji

Poštovani ljubitelji tehnologije, inovacija i budućnosti,

pozivamo vas na događaj koji će otvoriti nove perspektive u svijetu tehnologije:
Javno predavanje i panel raspravu pod nazivom
“UMJETNA INTELIGENCIJA I ŠTO NAM DONOSI U BUDUĆNOSTI!”.

Datum:    4. studenog 2023.
Vrijeme:  10:00 sati
Lokacija: Muzej Međimurja Čakovec (multimedijalna dvorana Riznice Međimurja)

Ovaj događaj organiziran je u suradnji udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK)Fakulteta organizacije i informatike Varaždin (FOI) te uz podršku Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Cilj nam je pružiti dublji uvid u trenutni razvoj umjetne inteligencije i njen značaj za budućnost.

Što možete očekivati na ovom događaju?

  • Uvodno predavanje o Umjetnoj inteligenciji pružiti će vam sveobuhvatan pregled o tome što AI predstavlja, kako funkcionira te koje su njegove glavne primjene u svijetu danas.
  • Panel raspravu nakon predavanja kroz koju će se razmotriti prilike i prijetnje, primjena u praksi, etička pitanja te kako AI oblikuje našu svakodnevicu.

Ovo je prilika za sve koji su znatiželjni i žele bolje razumjeti kako će se umjetna inteligencija razvijati i mijenjati naše živote. Bilo da ste učenik, student, profesionalac, poduzetnik ili jednostavno ljubitelj tehnologije, dobrodošli ste!

Ne propustite ovu priliku da saznate više o jednoj od najuzbudljivijih tehnoloških revolucija današnjice. Umjetna inteligencija je s nama, a budućnost je u našim rukama.

Vidimo se 4. studenog u Muzeju Međimurja Čakovec!

Posted by Dejan Drabić in Nekategorizirano
Meet and Code 2023

Meet and Code 2023

Besplatne radionice “Game Creators” i “Python Byte“!

Dragi ljubitelji informatike i programiranja,

S ponosom pozivamo djecu na besplatne radionice koje će se održati u sklopu inicijative Meet and Code. Prilika je to za sve entuzijaste, da zavirete u svijet računalnih igara i rješavanja problemskih zadataka u Python jeziku.

Datum: 10. i 17. listopada 2023.
Vrijeme: od 19:00 sati

“Game Creators” – Razvoj računalnih igara u Python Pygame Zero-u

Zamislite svoju vlastitu računalnu igru i naučite kako je stvoriti! Na ovoj radionici, voditelji će vas provesti kroz osnove razvoja igara u Pythonu pomoću Pygame Zero biblioteke. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni programer, ova radionica će vam pomoći da ostvarite svoje igračke snove.
Lokacija: Metalska jezgra Čakovec, informatička učionica
Dob djece: od 11 do 15 godina
e-mail: ddrabic@udruga-mis.hr
mobitel: 098/331114 (poruke na Viber)

“Python Byte” – Rješavanje problemskih zadataka u Python jeziku

Za one koji više vole logičko razmišljanje i rješavanje izazovnih zadataka, Python Byte radionica je pravi izbor. Proučit ćemo različite problemske zadatke i kako koristiti Python jezik za njihovo rješavanje. Nema boljeg načina za poboljšanje svojih programerskih vještina od praktične primjene.
Lokacija: Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, TICM3 zgrada, informatička učionica
Dob djece: od 10 do 13 godina
e-mail: marin.drabic@udruga-mis.hr
mobitel: 097/7778721 (poruke na Viber)

Ne propustite ovu priliku za učenje, zabavu i druženje s istomišljenicima. Svi su dobrodošli. Dođite i zajedno stvorimo nezaboravno iskustvo!

Za dodatne informacije ili pitanja, slobodno nas kontaktirajte na gore objavljene e-mail adrese i mobilne brojeve.

Vidimo se 10. i 17. listopada u 19:00 sati!

#MeetAndCode #Informatika #Programiranje #MIS #GameCreators #PythonByte #Besplatno #Radionice

Posted by Dejan Drabić in Nekategorizirano
Projekt ITEO osvojio dva treća mjesta u Hrvatskoj!

Projekt ITEO osvojio dva treća mjesta u Hrvatskoj!

Danas su u Zagrebu proglašeni najbolji europski projekti u Hrvatskoj, među kojima je projekt ITEO – popularizacija STEM-a u Međimurju osvojio dvije nagradetreće mjesto u kategoriji doprinosa lokalnoj i regionalnoj zajednici te također treće mjesto po glasovima čitatelja! 

Izbor je provela Hanza Media u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija te Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a u Zagrebu je nagradu za projekt ITEO preuzeo župan Međimurske županije Matija Posavec, predstavnik nositelja projekta Dejan Drabić, predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci, pročelnica županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicijama dr. sc. Anita Perešin, te u ime partnera u projektu - županijske Javne ustanove za razvoj REDEA - Barbara Srnec Bujanić, voditeljica projekta, i Petra Pavičić, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata iz područja društvenih djelatnosti.

Župan Matija Posavec naglasio je da se snaga razvoja Međimurske županije oslanja na uspješno privlačenje sredstava Europske unije te da ovog trenutka nema područja u kojem ne provodimo ili smo kandidirali barem jedan projekt: „Za praćenje tako intenzivnog razvojnog ritma, potreban je dobro izbalansiran proračun. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Međimurska županija profilirala se u najuspješniju regiju Hrvatske po projektnoj snazi. Iznimno mi je drago što je ITEO ušao među najbolje projekte u Hrvatskoj, upravo zato što svojim dosezima osnažuje područje obrazovanja u koje iznimno mnogo ulažemo i koje spada među prioritete naših strateških planova“, rekao je župan Posavec.

Dejan Drabić, predstavnik nositelja projekta, dodaje da bez snažne podrške Međimurske županije, njezine razvojne agencije te činjenice da je Međimurje poticajno okruženje, ovakvih rezultata ne bi moglo biti: „Projektom ITEO – popularizacija STEM-a u Međimurju, uspjeli smo ostvariti maksimalni opseg aktivnosti, na najbolji mogući način iskoristiti sredstva europskog fonda, a time i doseći ciljeve za koje se naša udruga zalaže od samog osnutka – što je moguće veći broj djece i mladih uključiti u široko područje STEM-a te ih pripremiti za budućnost koja je na vratima“, rekao je Drabić.

Nagrađenim projektom ITEO – popularizacija STEM-a u Međimurju, nizom aktivnosti osnažen je kapacitet udruga u našoj Županiji za provedbu programa za popularizaciju STEM-a. Također, postavljeni su eksponati u Parku znanosti, na najfrekventnijem mjestu unutar Centra znanja Međimurske županije u Čakovcu, a u udruzi Mladi informatički stručnjaci dizajnirane su tri aplikacije koje posjetitelje upoznaju sa spomenutim eksponatima. U izvedbi projekta angažirano je više od 40 volontera koji su ostvarili više od 600 volonterskih sati, te su uključeni i strani stručnjaci što je projektu dalo međunarodni karakter. Čak 14 predškolskih ustanova, te osnovnih i srednjih škola, odnosno više od 500 djece i mladih, sudjelovalo je u nekoj od aktivnosti. Upravo se u toj činjenici ogleda snaga projekta koji nastavlja živjeti u interesu novih generacija, osobito djece iz ruralnih sredina, za područje STEM-a, jednako kao i usvojenom znanju koje će mnogima ishodište za velike pothvate u vlastitom obrazovanju.

U projektu je sudjelovalo deset partnera, među kojima šest udruga koje okupljaju zainteresiranu javnost u STEM području te tri obrazovne institucije. Nositelj je bila udruga Mladi informatički stručnjaci, partner projekta Javna ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e, uz sudjelovanje Međimurskog informatičkog kluba, Astronomskog društva Vega, Radiokluba Međimurje Čakovec, Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Platforme za društveni centar Čakovec, te Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Upravo je županijska razvojna ustanova REDEA kandidirala ITEO za ovaj izbor, prepoznavši njegov potencijal u svjetlu činjenice da je ovo znanstveno područje prije provedbe projekta bilo relativno nevidljivo široj populaciji. Projekt je, uz niz drugih ostvarenja, pridonio i osnaživanju udruga iz STEM područja, te omogućio djeci i odraslima, osobito iz ruralnih sredina, približavanje ovom području. Projekt je ostavio snažnu povezanost s asocijacijama i ustanovama izvan Međimurja okrenutima ovom području, a time i kontinuiranu razmjenu primjera dobre prakse.

Posted by Irena Štefok in Nekategorizirano
Dani otvorenih vrata 2023.

Dani otvorenih vrata 2023.

Pozivamo vas na Dan otvorenih vrata koji će se održati 26. kolovoza (subota) u Metalskoj jezgri u Čakovcu. Ovaj događaj predstavlja priliku da se upoznate s našim radom, aktivnostima i izvrsnim tečajevima koje planiramo za predstojeću školsku godinu.

 

Datum i Vrijeme: 26. kolovoza, 10:00 - 14:00 sati

Lokacija: Metalska jezgra Čakovec, Ulica bana Josipa Jelačića 22D

Naše udruge su posvećene razvoju informatičkih vještina kod mladih i pružanju edukacije iz područja tehnologije, robotike, strojarstva, modelarstva, kemije, fizike, 3D printanja i matematike. Na Danu otvorenih vrata imat ćete priliku:

  • Upoznati naše stručne mentore: Naš tim stručnjaka bit će prisutan da vam detaljno predstavi svaki tečaj, odgovori na vaša pitanja i pomogne vam odabrati idealan tečaj za vaše dijete.
  • Razgledati naše učionice i opremu: Dođite i istražite naše moderno opremljene učionice, gdje učenici dobivaju priliku raditi na stvarnim projektima i usavršavati svoje vještine uz pomoć najnovije tehnologije.
  • Saznati više o tečajevima i aktivnostima: Predstavit ćemo vam našu paletu tečajeva. Također, bit ćemo tu da odgovorimo na sva pitanja koja imate o sadržaju tečajeva i metodologiji rada.
  • Upoznati druge roditelje i učenike: Ovo je odlična prilika za razmjenu iskustava i ideja s drugim roditeljima čija su djeca već dio naših tečajeva te s učenicima koji će podijeliti svoja iskustva i uspjehe.
  • Prijave za tečajeve: Na Danu otvorenih vrata bit će moguće izvršiti prijave za tečajeve koje nudimo. Možete biti sigurni da ćemo pomoći u odabiru tečaja koji najbolje odgovara interesima i potrebama vašeg djeteta.

Osim toga, predstaviti ćemo i djelokrug rada CENTRA IZVRSNOSTI INFORMATIKE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE!

Pozivamo vas da nam se pridružite i zajedno s nama istražite svijet tehnologije i inovacija. Vaše dijete zaslužuje najbolje, a mi smo tu da ga podržimo na putu prema uspješnoj budućnosti.

Vidimo se 26. kolovoza i zajedno gradimo digitalnu budućnost!

Posted by Dejan Drabić in Centar izvrsnosti informatike, STEM centar, Vijesti
Podižemo svijest o STEM-u kroz projekt “Kaj buš STEM?”

Podižemo svijest o STEM-u kroz projekt “Kaj buš STEM?”

Udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK), uz pokroviteljstvo Koordinacijskog odbora "Grad Čakovec, prijatelj djece", s ponosom najavljuju niz besplatnih STEM radionica namijenjenih djeci i mladima tijekom ljetnih praznika.

Projekt "Kaj buš STEM?" ima za cilj potaknuti interes i razumijevanje za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku među mladim generacijama. Radionice će se održavati u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) i Metalske jezgre Čakovec, pružajući priliku za interaktivno učenje i istraživanje u stimulirajućem okruženju.

Djeca i mladi će imati priliku sudjelovati u raznovrsnim aktivnostima koje će ih potaknuti na kreativno razmišljanje, rješavanje problema i timski rad. Radionice će se održavati tijekom srpnja i kolovoza, a trajanje i teme će biti prilagođene različitim dobnim skupinama kako bi svako dijete imalo optimalno iskustvo.

Predstavnici Udruge MIS izjavili su: "Raduje nas što možemo organizirati ove besplatne STEM radionice za djecu i mlade u sklopu projekta "Kaj buš STEM?". Želimo potaknuti njihovu znatiželju, razviti kritičko razmišljanje i pokazati im kako STEM područje može biti izazovno i zabavno."

Predsjednik Udruge MIK izrazio je svoje zadovoljstvo zbog suradnje s Gradom Čakovcem i Koordinacijskim odborom "Grad Čakovec, prijatelj djece". "Vjerujemo da će ove radionice pružiti izvanrednu priliku mladima da se upuste u svijet znanosti i tehnologije te da će ih inspirirati za buduće karijere u STEM području", rekao je.

Radionice će pokriti širok spektar tema, uključujući robotiku, programiranje, eksperimente, matematiku, fiziku i mnoge druge. Sudionici će imati priliku steći praktična znanja, upoznati se s najnovijim tehnološkim dostignućima i razviti vještine koje su ključne za uspjeh u današnjem digitalnom svijetu, a sve to u opuštenoj i nadasve zabavnoj atmosferi.

Roditelji i skrbnici koji su zainteresirani za sudjelovanje svoje djece na radionicama mogu se prijaviti putem službene internetske stranice projekta "Kaj buš STEM?". Sve potrebne informacije, uključujući raspored radionica i kontaktne podatke dostupne su na istoj.

Udruge MIS i MIK srdačno pozivaju sve zainteresirane da iskoriste ovu izvanrednu priliku i pridruže se radionicama u sklopu projekta "Kaj buš STEM?". Radujemo se poticanju radoznalosti i otkrivanju svijeta znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike zajedno s djecom i mladima.

Za dodatne informacije posjetite stranicu s opisima radionica: https://mik.hr/kaj-bus-stem-2023/.

Posted by Dejan Drabić in Kaj buš STEM?, Ljetne radionice, STEM centar
Udruge MIS i MIK obilježile uspješnu godinu obrazovanja djece i mladih

Udruge MIS i MIK obilježile uspješnu godinu obrazovanja djece i mladih

Dana 20.5.2023. u prostoru Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) partnerske udruge MIS i MIK održale su svoje redovne skupštine. Prihvaćanjem dnevnog reda, a nakon izbora radnih tijela zasjedanja, predsjednici udruga MIS (Dejan Drabić) i udruge MIK (Viktora Lazar) prisutnima su predstavili izvješća vezana uz proteklu kalendarsku godinu. U ime Nadzornog odbora udruge MIS obratio se s pozitivnim mišljenjem Miljenko Blažeka (MIS), a kod udruge MIK izvještaj je podnio Marin Drabić. Pojedinačnim glasanjem, sva su izvješća izglasana jednoglasno. Kod udruge MIS, a uslijed okolnosti promjene mjesta stanovanja dosadašnje tajnice udruge MIS i zamolbe za promjenom, članovi Skupštine su pristupili izboru nove osobe. Za novu tajnicu udruge izabrana je jednoglasno Aleksandra Vuković Marinović.

Nakon službenog dijela, za širi dio članstva, uključujući roditelje polaznika, djecu, uzvanike i goste, predstavljen je rad udruga unatrag godine dana. Predsjednici udruga pozdravili su nazočne i zahvalili se na velikom odazivu. Multimedijalna dvorana Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja bila prekomjerno popunjena, a što dovoljno govori o ozbiljnosti tematike vezene uz obrazovanje djece.  U ime udruga, predsjednici su se zahvalili Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu na svesrdnoj podršci te prenijeli riječi isprike njihovih predstavnika zbog nemogućnosti dolaska. Župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini javili su se s porukom podrške u kojoj su istaknuli potporu daljnjem radu i suradnji.

Tijekom protekle godine, Centar izvrsnosti informatike i STEM centar Međimurske županije postali su pravi izvor znanja i inspiracije za mlade talente iz regije. Održane su razne radionice na kojima su sudionici imali priliku izgraditi svoje vještine programiranja, upoznati se s najnovijim tehnologijama i razviti kreativnost. Uz to, održani su i edukativni kampovi u kojima su sudionici imali priliku dublje se upustiti u područja poput robotike, razvoja računalnih igara, 3D modeliranja, matematike, fizike, kemije, modelarstva, IoT-a, inženjerstva i mnogih drugih znanstvenih disciplina.

,,Rad s djecom i mladima usmjeren na razvoj izvrsnosti u fokusu je rada udruga. Glavni temelj rada su kontinuirani tečajevi na polju računalnog razmišljanja  i razvoja kreativnosti za više od 200 djece i mladih uključenih u proces sustavnih edukacija.

Članovi udruge evaluiraju svoj rad kroz sudjelovanje na brojnim županijskim i državnim natjecanjima, osobito u računalnim algoritmima, najvažnijoj i najtežoj informatičkoj vještini u kojoj kontinuirano osvajaju vrhunska odličja, kako u našoj, tako i u susjednoj Varaždinskoj županiji te na državnoj razini. "       

Istaknuli su Viktor Lazar (Udruga MIK) i Dejan Drabić (Udruga MIS).

Jedan od glavnih ciljeva Centra izvrsnosti informatike i STEM centra Međimurske županije jest poticanje interesa mladih za STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Udruga je uspjela privući i zadržati brojne mlade polaznike te ih motivirati za daljnje usavršavanje i razvoj svojih vještina.

"Jako smo ponosni na postignuća naših polaznika tijekom protekle godine. Vidjeli smo veliki napredak i entuzijazam kod djece i mladih koji su se uključili u naše programe", izjavio je Dejan Drabić, voditelj Centra izvrsnosti informatike.

Roditelji su s oduševljenjem pratili napredak svoje djece, ističući kako STEM tečajevi pružaju izvanredne mogućnosti za razvoj kritičkog razmišljanja, timskog rada i praktičnih vještina. Mnogi od njih izrazili su želju da njihova djeca nastave sudjelovati u STEM aktivnostima i dalje istraživati mogućnosti ovih područja.

"Oduševljeni smo interesom i podrškom roditelja i polaznika naših tečajeva. Protekla godina bila je izuzetno uspješna za naše udruge, a ova manifestacija prilika je da proslavimo postignuća i motiviramo mlade ljude da nastave istraživati i učiti", izjavio je Viktor Lazar, voditelj STEM centra.

N samom kraju predstavljanja za djecu je organizirana atraktivna igra u kojoj su sudionici, koristeći se mobitelima i pretražujući QR kodove u vanjskom kompleksu, a sve kako bi spajali zagonetku u konačno rješenje. Za one najbolje pripremljene su iznimno vrijedne nagrade. Pa su tako najbolji bili nagrađeni gamerskom tipkovnicom i mišem, osvajač drugog mjesta s gamerskim slušalicama te treće plasirani s ruksakom i čokoladom.

Jedan od glavnih ciljeva Centra izvrsnosti informatike i STEM centra Međimurske županije jest poticanje interesa mladih za STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Udruga je uspjela privući i zadržati brojne mlade polaznike te ih motivirati za daljnje usavršavanje i razvoj svojih vještina.

"Jako smo ponosni na postignuća naših polaznika tijekom protekle godine. Vidjeli smo veliki napredak i entuzijazam kod djece i mladih koji su se uključili u naše programe", izjavio je predstavnik Centra izvrsnosti informatike.

"Udruge će nastavit raditi na širenju znanja, poticanju kreativnosti i razvoju vještina mladih polaznika. Uz podršku roditelja i zajednice, nastojat će unaprijediti STE(A)M obrazovanje te potaknuti mlade na karijeru u ovim područjima." Izjavili su predavači i mentori udruga.

Posted by Dejan Drabić in Centar izvrsnosti informatike, Vijesti