Osnovnoškolci MIS-a i MIK-a ponovo proglašeni ekipnim viceprvacima Hrvatske!

Krovna informatička organizacija u Hrvatskoj - Hrvatski savez informatičara - nedavno je organizirala Dan Hrvatskog saveza informatičara. Tradicionalni događaj ove je godine zbog okolnosti održan u online obliku, u prisustvu natjecatelja, mentora, stručnih suradnika i vodstva HSIN-a. Tom prigodom okupljenima su se obratili predsjednik HSIN-a Vlado Lendvaj i tajnik organizacije Krešimir Malnar te izložili kratak presjek prošlogodišnjih programa, postignuća i rezultata. Bila je to prilika i za proglašenje najboljih natjecatelja, ekipa i voditelja koji su u sezoni 2020./2021. ostvarili najbolje rezultate na Hrvatskoj Logo ligi i Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici, kao i reprezentativaca koji su predstavljali Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima.

Posted by Andreja Šmitran in Centar izvrsnosti informatike, Vijesti

Zimska škola informatike ucrtala je Čakovec na kartu IT središta Hrvatske

Vrhunski opremljene informatičke učionice Graditeljske škole Čakovec protekli tjedan, od 2. do 8. siječnja, bile su mjesto odvijanja 27. zimske škole informatike. Dugogodišnji je to program Hrvatskog saveza informatičara - krovne organizacije koja okuplja društva informatičke i računarske djelatnosti, a koji je ove godine prvi put održan u Međimurskoj županiji. Jedan od najvažnijih informatičkih događaja u Hrvatskoj svečano je otvoren u ponedjeljak, 2. siječnja, u holu sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec, uz prigodni kulturno-umjetnički program učeničkog zbora III. osnovne škole Čakovec.

Posted by Andreja Šmitran in Nekategorizirano, Vijesti

Tri natjecatelja osvojila prvo mjesto, jedan drugo, a njih čak osmero treće!

Članovi udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub, a ujedno i polaznici Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije - Gita Radiković, Fran Topolnjak i Ivano Lukačević ostvarili su najbolji plasman na nedavno održanom 3. kolu Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici, natjecanju u programiranju otvorenom za učenike iz Hrvatske i inozemstva koje se odvija u organizaciji Hrvatskog saveza informatike.

Posted by Andreja Šmitran in Centar izvrsnosti informatike, HONI
Božićna čestitka učenika

Povodom božićnih i novogodišnjih praznika, najmlađi polaznici Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, učenici tečaja Moj prvi program, pripremili su prigodne čestitke. Učenici su primijenili usvojeno znanje i svoje čestitke izradili u grafičkom programskom jeziku Scratch. U izradu božićne čestitke uloženo je mnogo truda, a objedinjene čestitke može pogledati u kratkom videu u nastavku.

Ovim putem polaznici tečaja Moj prvi program i njihova edukatorica žele Vam sretan Božić i uspješnu 2022. godinu!

Posted by Dunja Škvorc in Centar izvrsnosti informatike
Inovativni božićni ukrasi ispisani 3D printerom

U sklopu projekta "Želim biti INformatičar" koji udruga Mladi informatički stručnjaci provodi uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, izvodi se tečaj "3D modeliranje i ispis". Tečaj polazi 11 učenika u dobi od 11 do 14 godina.

Nakon početno odrađenih desetak sati tečaja, učenici su usvojili osnove i stekli znanja potrebna za samostalno modeliranje vlastitih predmeta. Paralelno s učenjem i usvajanjem tehnika 3D modeliranja, učenici su dobili uvid u rad 3D printera, uređaja koji ideje i predmete iz virtualnog svijeta prenosi u stvarni.

-Iako su tek nedavno ušli u svijet 3D modeliranja i 3D ispisa, učenici su već spremni i sposobni samostalno razviti ideju svog predmeta te ga uz oblikovanje u virtualnom svijetu, pomoću 3D printera, pretvoriti u pravi, opipljivi proizvod, komentirao je voditelj tečaja Denis Vidović, mag.ing.mech.

Budući da je stiglo vrijeme blagdana, učenici su ranije naučene vještine iskoristili za izradu vlastitih božićnih ukrasa. Nakon što su ih osmislili, kreativne uratke prenijeli su u program za 3D modeliranje, a potom i realizirali 3D printerom.

Kakve su ideje imali učenici te kako one izgledaju nakon 3D printanja, pogledajte u fotogaleriji.

Posted by Denis Vidović in Vijesti
Međimurski informatičari pomeli konkurenciju – osvojili dva prva, tri druga i jedno treće mjesto!

Drugo kolo Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici (HONI) bilo je izuzetno uspješno za članove udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK). Mladi programeri koji se za natjecanja Hrvatskog saveza informatičara pripremaju u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije (CIIMŽ) osvojili su čak dva prva, tri druga i jedno treće mjesto.

Posted by Andreja Šmitran in HONI, Vijesti

Udruge MIS i MIK prezentirale svoj rad na Danima tehničke kulture u Čakovcu

U sklopu Dana tehničke kulture grada Čakovca u subotu, 6. studenoga, udruge članice Zajednice tehničke kulture grada Čakovca predstavile su svoj rad i aktivnosti. Među sudionicima su bile i udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) koje su na štandovima ispred Scheierove zgrade građanima prezentirale svoj djelokrug rada.

I zanimljivi plakati udruga MIS i MIK plijenili su poglede

Posted by Andreja Šmitran in Vijesti
S dva prva i dva druga mjesta međimurski informatičari u samom vrhu države

U organizaciji Hrvatskog saveza informatičara nedavno je otvorena nova sezona prestižnog informatičkog natjecanja - Hrvatsko otvoreno natjecanja u informatici (HONI). Prvo kolo natjecanja u programiranju putem Interneta u školskoj godini 2021./2022., na koje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici iz Hrvatske i cijelog svijeta, bilo je izuzetno uspješno za polaznike Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije (CIIMŽ), ujedno članove udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK), koji su isto okončali s čak dva prva i dva druga mjesta.

Posted by Andreja Šmitran in HONI, Vijesti
Vrijedna donacija uložena u obrazovanje djece i mladih

Zahvaljujući podršci i donaciji renomirane informatičke tvrtke King ICT, udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) nedavno je organizirala i provela besplatan informatički tečaj za napredne osnovnoškolce u trajanju od 20 školskih sati. Tečaj orijentiran na produbljivanje znanja i usavršavanje vještina programiranja u programskom jeziku C++ održan je u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Posted by Andreja Šmitran in Vijesti