Predstavljeni programi tečajeva za aktualnu školsku godinu

U prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u subotu, 11. rujna, udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) predstavile su plan i program rada za školsku godinu 2021./2022. Javnom predstavljanju prisustvovali su roditelji, školarci i ostali zainteresirani koji su imali prilike iz prve ruke - od voditelja tečajeva,  predsjednika udruge MIS Dejana Drabića te predsjednika MIK-a Viktora Lazara, čuti sve detalje o aktivnostima usmjerenim na razvoj kreativnosti, analitičko-logičkog i kritičkog razmišljanja.

Viktor Lazar i Dejan Drabić

Opširnije

Posted by Andreja Šmitran in Vijesti
Ljetne radionice 2021.

Ljetne radionice 2021.

BESPLATNE LJETNE RADIONICE 2021.

Udruga Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) u partnerstvu s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) organizira tri niza besplatnih ljetnih radionica iz područja STEAM-a. Radionice će se održati kroz srpanj i kolovoz 2021. godine, a za polaznike su potpuno besplatne. Sve radionice će se održati u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM).

Više informacija o samim radionicama i prijavnice potražite na stranicama svakog programa.

Posted by Dejan Drabić in Ljetne radionice
Završetak tečaja Moj prvi program

Završetak tečaja Moj prvi program

U sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije i ove godine se provodio tečaj Moj prvi program. Moj prvi program namijenjen je učenicima od 2. do 4. razreda osnovne škole, odnosno našim najmlađim polaznicima. Grupu je činilo sedmero učenika koji su u 30 školskih sati programirali u Scratchu i upoznali Micro:bit.

Iako je školska godina bila prilično zahtjevna, učenici su trudom, radom i upornošću svladali planirani sadržaj. Tijekom tečaja naučili su o slijedu događaja, ponavljanju i grananju, upoznali su i koristili varijable, kreirali vlastite blokove, upoznali se s proširenjem olovke, crtali, izradili priče i igre u Scratchu i Micro:bitu.

Tijekom tečaja susreli su se i riješili mnoge problemske zadatke, poput Igraće kockice, koju su izradili u Scratchu i Micro:bitu, Programa za množenje, izradili su mnoge igre, poput Ponga, Papir, škare, kamen, Ulovi me ako možeš… Nekoliko učeničkih radova nalazi se u nastavku:

Ulovi me ako možeš

Program za množenje s unosom faktora

Program za množenje sa zadanim faktorima

Igraća kockica

Posted by Dunja Škvorc in Centar izvrsnosti informatike, Nekategorizirano, Vijesti

Petnaest polaznika uspješno usvojilo osnove programiranja na radionici “I ja želim znati!”

Udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) proteklog su tjedna bile organizatori besplatne informatičke radionice za odrasle pod nazivom “I ja želim znati!”. Ista se održala u informatičkoj učionici Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, a sudjelovalo je 15 polaznika različitih dobnih skupina, zanimanja i interesa sa zajedničkim motivom – naučiti što je programiranje.

Na radionici je sudjelovalo petnaest polaznika

Radionicu je predvodio Dejan Drabić, mag. inf., predsjednik udruge MIS i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije te nagrađivani mentor s dugogodišnjim iskustvom rada u nastavi, ujedno i vanjski stručni predavač na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu.

Radionicu je vodio Dejan Drabić, mag.inf.

-Ponukani stalnim upitima i željama roditelja članova naših udruga i ostalih zainteresiranih, odlučili smo organizirati radionicu programiranja za odrasle. Cilj ove radionice nije da postanete programeri, jer je nemoguće u dva sata naučiti programirati, već vas uvesti u zanimljiv svijet nula i jedinica, objasniti što se nalazi ispod ‘haube’ računala te na koji način ono funkcionira. Pismenost je nekad podrazumijevanje znanje čitanja i pisanja, prije nekoliko godina ona je uključivala poznavanje nekog stranog jezika, dok danas govorimo o informatičkoj pismenosti. Ona implicira poznavanje barem jednog računalnog, odnosno programskog jezika i jedna je od ključnih vještina današnjice. S obzirom na dostignuća tehnologije, programiranje je neminovno jezik budućnosti, naglasio je na početku predavanja Dejan Drabić.

S radionice

Upoznao je polaznike s osnovnim konceptima programskog jezika Python te im objasnio kako se razmjenjuju informacije računalom, odnosno na koji način računalo percipira i obrađuje podatke. Tijekom dvosatnog predavanja polaznici su zahvaljujući brojnim primjerima iz svakodnevnog života uspješno usvojili osnovne pojmove programiranja – što su programski jezici, programski alati, algoritmi, programski kod i pseudokod, a potom nizom praktičnih zadataka naučili izrađivati jednostavne programe za računala.

 

 

 

 

Posted by Andreja Šmitran in Nekategorizirano, Vijesti

Nastavna godina zaključena godišnjim skupštinama i druženjem članova, roditelja i mentora

U multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u subotu, 19. lipnja održana je redovna godišnja skupština udruga Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatičari Strahoninca (MIS).

Predsjednik udruge MIK Viktor Lazar

Formalni dio okupljanja otvorio je predsjednik udruge MIK Viktor Lazar te nakon uvodnog pozdrava riječ nakratko prepustio gradonačelnici Grada Čakovca Ljerki Cividini. U svom obraćanju gradonačelnica je pohvalila rad udruga MIK i MIS, kao i njezine polaznike koji postižu impresivne rezultate na brojnim natjecanjima, pruživši podršku u daljnjem radu i provedbi projekata od iznimne važnosti za djecu i mlade. Istaknula je da će Grad Čakovec pod njezinim vodstvom biti partner udrugama u realizaciji projekata, u vidu financijske, administrativne i tehničke podrške, a u cilju popularizacije znanosti i STEM područja među mladima i općom populacijom.

Predsjednik MIS-a Dejan Drabić, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik MIK-a Viktor Lazar

Prošlogodišnja postignuća i ovogodišnji planovi MIK-a

Skupština je bila prilika da predsjednik MIK-a okupljenim članovima i gostima podnese financijski izvještaj udruge za prethodnu godinu, osvrne se na aktivnosti, projekte i postignuća ostvarene u 2020. godini te izloži plan rada udruge za tekuću godinu. Od prošlogodišnjih projekata valja istaknuti "STEM Centar", podržan od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji obuhvaća čak sedam specijaliziranih programa ("Programiranje za najmlađe", "Razmišljaj računalno", "Robotika", "Internet stvari i web", "3D modeliranje i ispis", "Moderne web aplikacije") i okuplja više od stotinu polaznika.

Nadalje, udruga je provela projekte „Mladi izumitelji“, „Nauči JavaScript“ i „Kaj buš STEM?“ uz podršku Grada Čakovca, „Programiraj i #ostanidoma“ uz potporu Međimurske županije, a „Zabavni JavaScript“ i „Rješavanje problema programiranjem“ podržao je Hrvatski informatički savez. Navedeni je financirao pripremu i sudjelovanje naših natjecatelja na 6 kola Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici u sezoni 2019./2020.

Predsjednik Viktor Lazar istaknuo je da je MIK i u 2020. godini bio dio inicijative „Meet and Code“ i u sklopu Europskog tjedna programiranja organizirao i proveo četiri radionice za promociju programiranja, robotike, web tehnologija i 3d modeliranja i ispisa uz podršku agencije Mašta. Članovi udruge sudjelovali su i u program Hrvatskog telekoma i Instituta za razvoj i inovativnost mladih „Generacija NOW“. Klub je nastavio usko surađivati sa udrugom MIS te je kao strateški partner sudjelovao i u provedbi projekta „Centar izvrsnosti informatike“.

-Naši su članovi u 2020. godini postigli uistinu zapažene rezultate na svim razinama i svim natjecanjima na kojima su sudjelovali. U našoj najdugovječnijoj i  najzapaženijoj kategoriji - primjena algoritama za srednjoškolce, postignuti su odlični rezultati na natjecanju iz informatike u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, kao i na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici koje organizira Hrvatski savez informatičara, a na kojoj su naši polaznici ekipno obranili 3. mjesto u državi. U samom vrhu države su i naši natjecatelji koji se natječaju u kategoriji logo na natjecanju AZOO-a, Hrvatskoj logo ligi HSIN-a i Croatian makers ligi u provedbi Instituta za razvoj i inovativnost mladih. Svakako treba posebno istaknuti rezultate našeg člana Martina Josipa Kocijana koji je prošle godine osvojio 1. mjesto na Državnom natjecanju iz informatike, 2. mjesto na Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike (HONI) te se temeljem svojih postignuća plasirao na Hrvatsku informatičku olimpijadu na kojoj je osvojio 3. mjesto. Kao član Hrvatske informatičke reprezentacije sudjelovao je na Srednjeeuropskoj informatičkoj olimpijadi i Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi s kojih se vratio s brončanim medaljama te ekipno osvojio 2. i 10. mjesto.", naglasio je Viktor Lazar.

Martin Josip Kocijan i mentor Dejan Drabić, mag.inf.

Istaknuo je da udruga MIK i u 2021. godini planira nastaviti s dosadašnjim aktivnostima, koje obuhvaćaju partnerstvo s MIS-om, suradnju s TICM-om, uključivanje u rad Hrvatskog saveza informatičara, Zajednice tehničke kulture Grada Čakovca i Međimurske županije te Instituta za razvoj i inovativnost mladih, organizaciju stručnih predavanja, tečajeva i javnih tribina, organizaciju usavršavanja predavača i pripremu učenika za informatička natjecanja, proširenje programa "STEM Centra", sudjelovanje u projektima Centar izvrsnosti Međimurske županije i STEM(AJMO!). Udruga je u suradnji s Razvojnom agencijom Grada Čakovca ČAKRA prijavila projekt "From zero to stem hero", koji za cilj ima jačanje kapaciteta stručnjaka i popularizaciju znanosti.

Nakon usvajanja izvješća i prijedloga, za novu tajnicu udruge MIK izabrana je Andreja Poljanec, a okupljani članovi jednoglasno su podržali prijedloge da se Darinka Drabić, mag.inf., dugogodišnja članica i mentorica udruge MIK, proglasi počasnom članicom te da se navedenu predloži za dobivanje Nagrade za životno djelo "Faust Vrančić". Ista se dodjeljuje istaknutim pojedincima za trajan doprinos i ukupnu djelatnost u razvoju tehničke kulture.

Mladi informatičari Strahoninca postaju Mladi informatički stručnjaci

Po zaključenju skupštine MIK-a, glavna riječ pripala je predsjedniku udruge Mladi informatičari Strahoninca Dejanu Drabiću, koji je otvorio i predvodio godišnju skupštinu udruge MIS. Po usvajanju dnevnog reda, njegovih dopuna i utvrđivanja kvoruma, predsjednik udruge osvrnuo se na izuzetno uspješnu 2020. godinu. Usprkos pandemiji virusa Sars-Cov2, udruga je provela čitav niz projekata i aktivnosti, a njezini članovi zabilježili impresivne rezultate.

Predsjednik MIS-a Dejan Drabić

Prošla godina ostat će upamćena po projektu „Centar izvrsnosti informatike – faza 1 (CII)“, čije sufinanciranje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Kako bi projekt bio dugoročno održiv, u priču se kao pokrovitelj i partner na projektu "Centar izvrsnosti Međimurske županije" (CII MŽ) uključila Međimurska županija. U sklopu istog, udruga MIS uz potporu udruge MIK i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje je na tjednoj bazi provela šest naprednih informatičkih tečajeva - Moj prvi program, Algoritmi 1, 2, 3 i 4 te Algoritmi u LOGO jeziku, namijenjenih visokomotiviranim i proaktivnim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Sa skupština

Uz navedeni, MIS-ovci su realizirali i sljedeće projekte uz podršku navedenih jedinica lokalne i regionalne samouprave/udruga/agencija:

 • "I ja programiram" - Međimurska županija
 • "Kaj buš STEM?" - Grad Čakovec
 • "Sudjelovanje na Zimskom kampu inf." - HSIN
 • "Sudjelovanje na Ljetnom kampu inf". - HSIN
 • "Mali programeri" - HSIN
 • "Programiranje za početnike" - HSIN
 • "Sudjelovanje na HONI natjecanju" - HSIN
 • "Dodaj C" - Meet and code
 • "Moj prvi program u NodeJS frameworku" - Meet and code
 • "Moja prva web stranica" - Meet and code
 • "U zagrljaju Pythona" - Meet and code
 • "Uvod u računalne algoritme" - Meet and code

Članovi udruge MIS sudjelovali su i postigli izvanredne rezultate na Državnom natjecanju iz informatike, čiji je organizator Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike i Hrvatskoj LOGO ligi u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara te Croatian Makers ligi koju provodi IRIM. Navedena natjecanja pokazala su da su mladi informatičari MIS-a u samom vrhu države, istaknuo je Drabić.

Po usvajanju financijskog izvještaja i ostvarenja plana za prošlu godinu, predsjednik MIS-a fokusirao se na planove za 2021. godinu. Uz nastavak dosadašnjih programa i aktivnosti, najznačajniji projekt je "ITEO-Popularizacija STEM-a u Međimurju", financiran iz Europskog socijalnog fonda, čiji je MIS nositelj, a partneri MIK, Astronomsko društvo Vega, Radio klub Međimurje Čakovec, Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Fakultet organizacije i informatike (FOI), Međimursko veleučilište u Čakovcu (MEV), Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Platforma za Društveni centar Čakovec i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije (REDEA).

Na samom kraju godišnje skupštine jednoglasno je prihvaćena odluka o promjeni naziva i sjedišta udruge, a u skladu s tim usvojene i izmjene i dopune Statuta udruge.

-Udruga MIS već dugi niz godina djeluje u kompleksu Centra znanja, u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu, uz izravnu potporu Međimurske županije, na čelu sa županom Matijom Posavcem, kao partnera na projektu Centra izvrsnosti informatike. Iz administrativnih i tehničkih razloga odlučili smo sjedište udruge, koje se nalazi u Strahonincu, preseliti u Čakovec, na adresu TICM-a koji nam je osigurao prostorne kapacitete i koji pruža podršku našem radu i razvoju kao jedne od najboljih IT udruga na području Hrvatske. Imamo i jaku podršku razvojnih agencija te je promjena sjedišta bila logičan slijed događaja. Slijedom toga, a uzevši u obzir činjenicu da smo usredotočeni na djecu i mlade s područja čitave županije i šire, odlučili smo promijeniti i naziv udruge. Zadržat ćemo skraćeni naziv udruge MIS, a puni naziv udruge glasit će Mladi informatički stručnjaci, objasnio je predsjednik Dejan Drabić.

Veselo zaključili nastavnu godinu

Nakon formalnog dijela skupštine, u dvorištu Centra znanja Međimurske županije upriličeno je završno druženje djece, roditelja i mentora kojim je službeno zaključena nastavna godina 2020./21.

Zajednička fotografija članova udruga MIS i MIK, roditelja i mentora

Okupljanju se odazvalo osamdesetak članova i podupiratelja udruga, od onih najmlađih do najstarijih, te je u ugodnoj atmosferi obilježena godina u kojoj su zabilježena odlična postignuća. Druženje su omogućili naši sponzori - Mesna industrija Vajda d.d., Mesnice Kiš, Lepi Dečki Brewery i pekarna Cro-pek, kojima ovim putem zahvaljujemo na doprinosu.

 

Posted by Andreja Šmitran in Nekategorizirano, Vijesti
Besplatna informatička radionica za odrasle “I ja želim znati!”

Besplatna informatička radionica za odrasle “I ja želim znati!”

Kako 'razmišlja' računalo? Što su podaci i kako ih računalo percipira? Što su algoritmi, pseudokod i programski kod? Kako zadati naredbu računalu i iskoristiti ga za rješavanje problemskih zadataka?

Ako želite saznati odgovore na gore navedena pitanja, na pravom ste mjestu. Naime, udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) organiziraju besplatnu informatičku radionicu namijenjenu odraslima, nazvanu „I ja želim znati!“.

S obzirom da je informatička pismenost - koja podrazumijeva poznavanje računalnih, odnosno programskih jezika, jedna od ključnih vještina današnjice, cilj radionice je uključiti odrasle osobe u svijet računalnog razmišljanja i uvesti ih u zanimljiv svijet nula i jedinica. Polaznici će usvojiti osnovne koncepte programskog jezika Python, naučiti kako se razmjenjuju informacije računalnom te uz teorijska znanja naučiti kreirati svoj prvi program. Voditelj tečaja je Dejan Drabić, mag.inf., predsjednik udruge MIS i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije te nagrađivani mentor s dugogodišnjim iskustvom rada u nastavi, ujedno i vanjski stručni predavač na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu.

Radionica će se održati u srijedu, 23. lipnja u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (Ulica bana Josipa Jelačića 22B, Čakovec), u informatičkoj učionici smještenoj u zgradi broj tri (TICM3), s početkom u 18 sati. Planirano trajanje edukacije je dva sata, nakon čega je planirano druženje sudionika uz razmjenu informacija i iskustava.

Budućnost pripada novim tehnologijama i znanosti, stoga budite u korak s vremenom i prijavite se na edukaciju putem linka u nastavku.

Zbog prostornog ograničenja i pridržavanja epidemioloških mjera, broj sudionika je ograničen na 20.

Posted by Andreja Šmitran in Nekategorizirano, Vijesti

Ivano Lukačević i Ozana Margotić: Možemo i želimo biti još bolji

Članovi udruga Mladi informatičari Strahoninca i Međimurski informatički klub Ivano Lukačević i Ozana Margotić te njihov mentor Dejan Drabić, mag.inf. nedavno su gostovali na Hrvatskom radiju Čakovec, u emisiji ‘Glas mladih‘. U ugodnom razgovoru s voditeljicom i iskusnom novinarkom Anamarijom Horvat Šantl, državni prvaci Ivano i Ozana otkrili su slušateljima odakle potječe njihova ljubav prema programiranju, kada su ušli u taj, mnogima nerazumljiv svijet, podijelili s javnošću iskustvo sudjelovanja na Državnom natjecanju iz informatike te istaknuli što im u budućim planovima predstavlja uspjeh postignut na minulom natjecanju.

Podsjetimo da je na istom sudjelovalo čak 12 natjecatelja Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, pri čemu su Ivano i Ozana ponijeli naslove državnih prvaka u kategoriji ‘Primjena algoritama’ za učenike 5., odnosno 6. razreda.

 

Ivano Lukačević i Ozana Margotić sa svojim mentorom Dejanom Drabićem za vrijeme gostovanja u emisiji Glas mladih

 

-Kad sagledamo uspjeh svih sudionika, onda je ovo zasigurno najveći uspjeh Centra i udruga Mladi informatičari Strahoninca i Međimurski informatički klub dosad. Osim dva prvaka imali smo i četvrto, peto i šesto mjesto, male sitnice su igrale veliku ulogu u tome da ti rezultati budu još bolji. Prije nekoliko godina smo također imali dva državna prvaka, što pokazuje da je naš uspjeh postao kontinuitet. Radi se o najboljim klincima u državi, a uzmemo li u obzir da je Hrvatska jedna od najboljih u Europi i svijetu u natjecateljskom programiranju, onda možemo biti itekako zadovoljni. Ovo ulaganje u obrazovanje jedno je od najboljih, daje dobre rezultate, ono je isplativo i korisno. Briga svih nas je da tu kvalitetnu mladost ‘iskoristimo’, zadržimo ovdje, da zajedno poboljšamo naš gospodarski i društveni okvir, naglasio je Dejan Drabić.

Premda najbolji u državi, mladi prvaci ostaju skromni, a postignute rezultate doživljavaju kao vjetar u leđa koji će ih vinuti u visine i potaknuti da teže novim pobjedama.

Meni je ovo zapravo jako velik uspjeh. Stvarno sam jako sretna. I dalje mi je nevjerojatno kad pomislim da sam baš ja od svih šestaša u cijeloj Hrvatskoj najbolja u programiranju u Pythonu, s osmijehom na licu odgovorila je Ozana na pitanje novinarke. Ivano, koji je briljirao na Državnom natjecanju riješivši test sa 100-postotnom točnošću, nagovijestio je da ne namjerava stagnirati, već napredovati.

-Uspjeh mi je to, ali mislim da bih sada i u budućnosti mogao biti još bolji, ne samo na Državnom, nego na svim natjecanjima, poručuje učenik 5. razreda II. osnovne škole Čakovec.

 

Informatika u školi vs. informatika u Centru izvrsnosti

Ovogodišnje Državno natjecanje iz informatike, isto kao i ono prošle godine, održano je u nešto drugačijim okolnostima. Zbog pandemije virusa Sars-CoV2, natjecanje nije održano u fizičkom obliku, već je ono organizirano u matičnim školama učenika. Djeca su time na neki način zakinuta jer nisu imala prilike provesti nekoliko dana na moru, družiti se i razmijeniti znanja i iskustva. Takva organizacija otežala je posao i mentorima. Onemogućila im je da na jednom mjestu okupe sve natjecatelje te ih motiviraju, pripreme i pojasne na koji način rješavati složene problemske zadatke, kako bi adekvatno komunicirali s računalom, odnosno ideju pretočili u računalu razumljiv algoritam, objašnjava u radijskoj emisiji Drabić.

Natjecatelji su u skladu s ‘novo normalno’ situacijom bili primorani više vremena posvetiti individualnim pripremama kod kuće, ali isto nije predstavljalo problem prvenstveno zbog načina rada u Centru.

Na početku radimo po timovima, od najmlađih do najstarijih. Djeci se približe problemske ideje i objasne koji su postupci za najbolja rješenja. Često puta daju se i pogrešni odgovori, ali to ima svrhu. Izrazito puno radimo na razvoju kritičkog razmišljanja i analiziramo različita rješenja, vodimo djecu ka tome da razmišljaju i dosegnu svoj put do nečega. Nikad ne radimo na način da jednostavno damo zadatak i konačno rješenje, već se vodi pažnja da svaki dio koda učenici dobro razumiju i umiju ga primijeniti. Nisu svi zadaci tipski, uvijek su različiti, i zato je bitno da razumiju tematiku, objasnio je Drabić.

 

U eteru Hrvatskog radija Čakovec

 

Ozana, koja je čari programiranja spoznala prije manje od dvije godine, kontinuirano radi na usavršavanju. Upravo upornost i marljiv rad navodi kao ključ uspjeha. Dok mnogi njezini vršnjaci zaziru od Pythona, ona je potpuno očarana ovim programskim jezikom i mogućnostima koje nudi. Znatiželja i želja za usvajanjem novih znanja nit su vodilja svakodnevnih vježbi i propitkivanja ove marljive učenice 6. razreda, koja je u vrlo kratkom vremenu od početnice prerasla u iskusnu programerku. U emisiji otkriva da danas samostalno piše vlastite programe i mini igrice.

Počela sam učiti programirati tek u 5. razredu jer sam onda dobila informatiku u školi. Oduvijek sam voljela tehnologiju, aplikacije i programe, sve mi je bilo jako fora. Zato sam krenula na dodatnu nastavu iz informatike. Nisam znala da tamo nećemo raditi ono što radimo na satu informatike, poput Worda, Excella i PowerPointa, nego u programskom jeziku Pythonu. U početku mi je to sve bilo jako čudno, nisam razumjela čemu služe te naredbe, osnove su bile dosta komplicirane. Treba znati osnove matematike, dobro znati engleski te znati razmišljati i imati dobre ideje. Naravno, potrebno je i puno vježbati, ako želiš biti uspješan. Ja svaki dan malo rješavam zadatke, a posebno zadnjih nekoliko dana prije natjecanja. Tad se pripremam i rješavam čak i zadatke za starije učenike pa vidim da ono što ja rješavam i nije toliko teško, našalila se Ozana.

S njom se složio i Ivano te slušateljima otkrio da i sam nerijetko rješava zadatke namijenjene starijim učenicima. Njega je u svijet programiranja ‘uvukao’ stariji brat Luka.

Počeo sam učiti osnove u trećem razredu. Moj brat je došao na ideju da me nauči. Kratko mi je on pokazivao, zatim me mama učila, a nakon toga sam krenuo u Centar izvrsnosti. Mama i brat su me zarazili programiranjem. U početku baš i nije lako, treba puno vježbati, znati naredbe, kao što je primjerice binarno pretraživanje. Ja volim Python, ne znam sviđa li se drugim prijateljima iz razreda. Kad smo u školi radili neke stvari u Pythonu, učitelj je znao da ja to već znam, pa mi je onda dao neke druge zadatke. Osim u Centru i sam doma često vježbam, ne zato jer mi je dosadno, nego jer me zanima. Ponekad probam riješiti i neke teže zadatke i mogu reći da nije tako jako teško, kazao je Ivano.

 

Planovi za budućnost 

U posljednjem dijelu emisije ‘Glas mladih‘ sugovornici novinarke Anamarije Horvat Šantl osvrnuli su se na planove za budućnost, kako one kratkoročne, tako i dugoročne. Juniorskom hrvatskom informatičkom olimpijadom, održanom prije nekoliko dana u XV. gimnaziji u Zagrebu – na kojoj je Ozana osvojila 15., a Ivano 16. mjesto, okončan je natjecateljski krug za ovu školsku godinu. No Ivano i Ozana objašnjavaju da to ne znači da će narednih mjeseci odmarati, već će i dalje predano raditi na ispunjenju svojih snova.

Jako volim tehnologiju i kad odrastem želim biti znanstvenica. Mislim da ću biti kemičarka, a u slobodno vrijeme bih definitivno radila male robote i pisala programe. Sad često čitam knjige o molekulama i jedva čekam kad ću u u školi dobiti biologiju, kemiju i fiziku. Sve me zanima, i umjetna inteligencija i aplikacije, sve mi je jako fora, podijelila je u eteru Radija Čakovec Ozana. Njezinu viziju budućnosti dijeli i Ivano koji se jednog dana vidi kao programer, pri čemu je umjetna inteligencija područje koje bi volio dodatno istražiti.

O planovima Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije i budućim aktivnostima udruga MIS i MIK govorio je njihov mentor Dejan Drabić te pritom objasnio u čemu leži ključ uspjeha Centra.

-U suradnji s Hrvatskim savezom informatičara imamo u planu sudjelovati na ljetnom kampu informatike, gdje okupljamo najbolji milje, kremu informatičara, te dodatno radimo s njima. Udruge MIS i MIK su, osim Centra izvrsnosti informatike MŽ, kreirale i projekt STEM centar u kojem radimo i druga područja. Djecu podučavamo računalnom razmišljanju, 3D modeliranju i ispisu, kao i robotici te promišljamo o još nizu drugih zanimljivih sfera s područja tehnologija. Provodimo i projekt ‘ITEO-Popularizacija STEM-a’ u Međimurju za koji smo dobili sredstva Europske unije, a putem kojeg planiramo uvesti dodatne radionice, poput razvoja računalnih igara, umjetne inteligencije i slično. 

Ovisno o situaciji s pandemijom, tijekom ljeta planiramo održati sijaset radionica namijenjenih upravo popularizaciji informatike i tehnologije, da djeci približimo taj svijet. Kao što smo i u razgovoru s našim prvacima imali prilike čuti, djeci je problem u razumijevanju kako radi programski kod, odnosno u logičkom i kritičkom razmišljanju. Istraživanja i mjerenja pokazuju da Hrvati upravo u tom području imaju ispodprosječne svjetske rezultate. Zato je važno na koji način se ta vrsta gradiva objasni i razvija takvo razmišljanje. Programiranje u smislu algoritama igra važnu ulogu u razvijanju kritičkog razmišljanja ljudi, to je dokazano, i zato u svijetu ima takvu važnost i težinu. Mi u Centru izvrsnosti puno radimo na tome i zato naši polaznici bilježe izvanredne rezultate, apostrofirao je Drabić.

 

 

 

Posted by Andreja Šmitran in Centar izvrsnosti informatike, Vijesti

Četvero natjecatelja na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi

Ivano Lukačević, Ozana Margotić, Leo Dolenec i Marko Hrenić, članovi udruga Mladi informatičari Strahoninca i Međimurski informatički klub, koji se za informatička natjecanja pripremaju u sklopu projekta Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije, u subotu, 24. travnja sudjelovali su na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi.

Domaćin prestižnog natjecanja u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara bila je XV. gimnazija u Zagrebu. Priliku sudjelovanja na natjecanju koje slovi za najznačajnije godišnje informatičko natjecanje učenika osnovnih škola s područja Republike Hrvatske imalo je tek 25 osnovnoškolaca, najuspješnijih na nacionalnim natjecanjima. Kriterij za dobivanje poziva za sudjelovanje bili su rezultati postignuti u školskoj godini 2020./21. na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici (HONI), čiji je organizator Hrvatski savez informatičara, te Državnom natjecanju iz informatike, koje provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski savez informatičara.

 

Natjecatelji ispred skole

Slika 1. Leo Dolenec, Ivano Lukačević, mentor Dejan Drabić, mag.inf., Marko Hrenić i Ozana Margotić

 

Mlada ekipa svijetle budućnosti

Na četverosatnom natjecanju u rješavanju problemskih zadataka na algoritamskoj osnovi, odnosno kodiranju u programskim jezicima Python i C/C++, koncipiranom po uzoru na međunarodna informatička natjecanja, predstavnici međimurskih udruga postigli su zapažene rezultate. Najbolji plasman ostvarila je Ozana Margotić, učenica 6. razreda VI. OŠ Varaždin, ujedno državna prvakinja u kategoriji ‘Primjena algoritama’ za polaznike 6. razreda, osvojivši 15. mjesto. Odmah iza nje na ljestvici, na 16. mjestu, završio je učenik 5. razreda II. OŠ Čakovec Ivano Lukačević. Marko Hrenić (8. razreda, OŠ Novi Marof) i učenik 6. razreda iz OŠ Draškovec Leo Dolenec osvojili su 19. i 22. mjesto.

 

Odlični su to rezultati za našu ekipu mladih natjecatelja, većinom učenika 5. i 6. razreda, koji su na ovom natjecanju odmjerili snage sa starijim i iskusnijim natjecateljima. Kad se sagledaju rezultati njihovih vršnjaka, Ozana Margotić postigla je treći najbolji rezultat u generaciji, a Ivano Lukačević drugi, s tek nekoliko bodova razlike. Izuzetno sam ponosan na njih i vjerujem da će već sljedeće godine steći pravo sudjelovanja na Juniorskim izbornim pripremama, gdje se odabiru članovi hrvatske informatičke reprezentacije osnovnoškolaca koja predstavlja državu na juniorskim međunarodnim informatičkim natjecanjima. Pred ovom generacijom je sjajna budućnost, istaknuo je njihov mentor Dejan Drabić, mag.inf., u čijoj su pratnji natjecatelji prisustvovali natjecanju u Zagrebu.

 

Slika 2. Ozana Margotić, Ivano Lukačević i Leo Dolenec na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi

Posted by Andreja Šmitran in Centar izvrsnosti informatike, HONI, Infokup, Natjecanja

Čak 12 polaznika MIS-a i MIK-a pozvano na državno natjecanje iz informatike!

U srijedu, 16. ožujka Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je službene rezultate županijskog natjecanja iz informatike zajedno s popisom kandidata koji su pozvani na državnu razinu natjecanja.

Među učenicima koji će imati priliku sudjelovati na državnom natjecanju nalazi se čak 12 polaznika udruga Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK). Izuzetan je to uspjeh naših članova i njihovih mentora koji godinama kontinuirano rade s mladima i ulažu u njihovu edukaciju, ali i svih aktera koji aktivno podupiru projekte u čijem je fokusu razvoj IT znanja i vještina djece i mladih, a u koje se ubraja i projekt Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, koji se u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Uspjeh je još veći kad se u obzir uzme činjenica da je pozivnicu za državno natjecanje dobila tek nekolicina natjecatelja, odnosno desetak najboljih u pojedinoj kategoriji za svaku dobnu skupinu.

 

PRIMJENA ALGORITAMA

Udruge MIS i MIK na državnom natjecanju iz informatike, u najprestižnijoj kategoriji ‘primjena algoritama’, predstavljat će 10 kandidata.

5. razred:

 • Leo Lipić (Osnovna škola Draškovec)
 • Ivano Lukačević (II. osnovna škola Čakovec)
 • Marin Rođak (VI. osnovna škola Varaždin)
 • Oliver Vitez (VI. osnovna škola Varaždin)

6. razred: 

 • Saša Ovčarić (I. osnovna škola Čakovec)
 • Leo Dolenec (Osnovna škola Draškovec)
 • Ozana Margotić (VI. osnovna škola Varaždin)
 • Michelle Mesarić (III. osnovna škola Čakovec)

8. razred:

 • Antun Kralj (VI. osnovna škola Varaždin)
 • Marko Hrenić (Osnovna škola Novi Marof)

 

Slika 1. Natjecatelji MIS-a i MIK-a koji su sudjelovali na županijskom natjecanju iz informatike u Čakovcu za učenike osnovnih škola

 

LOGO

Od učenika koji su se natjecali u kategoriji ‘logo’, plasman na državnu razinu ostvarili su sljedeći članovi:

5. razred:

 • Teo Faić (Osnovna škola Petar Zrinski Šenkovec)

6. razred:

 • Ozana Margotić (VI. osnovna škola Varaždin)

Čestitamo našim natjecateljima na ostvarenim odličnim rezultatima te im želimo puno sreće na državnom natjecanju iz informatike, koje će se od 12. do 14. travnja 2021. godine održati u matičnim školama učenika plasiranih na natjecanje.

Posted by Andreja Šmitran in Natjecanja, Vijesti