10 godina od postojanja udruge: “10 za 10”

Pod motom “10 za 10”, članovi udruge “MIS” obilježili su 10. godišnjicu od osnutka svečanom godišnjom skupštinom održanom dana 9.5.2014. godine.

Sjenici su dali poseban značaj i njezini gosti, pa s pravom možemo reći da se udruga “MIS” etablirala na državnoj razini.
Glavni gost bio je dekan Fakulteta informatike i organizacije (FOI) Varaždin, prof. dr. sc. Vjeran Strahonja koji se osvrnuo na važnost djelovanja i rada udruge obzirom na svjetske trendove. Od ostalih gostiju treba spomenuti prof. dr. sc. Dejana Vinkovića (vinkovic.org), tajnika Hrvatskog saveza informatičara (HSIN) Krešimira Malnara, predstavnika Tehnološko inovacijskog centra Međimurje (TICM) Gorana Levačića, predstavnike medija (Srce TV i eMeđimurje), brojni predstavnici udruga s područja Općine Strahoninec, učenici (članovi udruge) te njihovi roditelji.

Na dnevnom redu zasjedanja svečane Skupštine bilo je nekoliko točaka. Prva je bila izbor radnih tijela. Jednoglasno je za predsjednika izabran Dejan Drabić, mag. inf  ujedno osnivač i začetnik ove udruge, a Sanja Krištofić i Miljenko Blažeka izabrani su za druga dva člana radnog predsjedništva Udruge.

img_0388_20140510161223_39388

Svečanu Skupštinu vodio je predsjednik Dejan Drabić koji je uz izvještaj od radu Udruge u 2013. godine, iznio i kratki osvrt na deset godina djelovanja MIS-a. Planove za rad Udruge i financijski plan za 2014. godinu.

U osvrtu na proteklih 10 godina rada Dejan Drabić rekao je: „Zahvaljujući transparentnom radu, profesionalizmu i idejama, naše su projekte prepoznale mnoge institucije. Microsoft je za rad s djecom i mladima donirao računalne programe u vrijednosti oko 46.000,00 $ (USD), radne materijale te manje poklone djeci za motivaciju u radu. MIS je svojim projektima dao doprinos budućoj izgradnji Društvenog centra u sklopu projekta „Multimedijalni centar“ koji je kandidiran prema Ministarstvu kulture.”

Udruga ostvaruje donacije od Općine Strahoninec, kao članica Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, zahvaljujući projektima Ministarstva kulture (projekt „Promocija kulture putem interneta“), a posebnost je projekt „Škola mladih programera“ – jedinstveni projekt u našoj županiji namijenjen djeci od 3. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole. Projekt donacijama potpomažu Ministarstvo obrazovanja, prosvjete i sporta te Međimurska županija. MIS surađuje i s Tehnološko-inovacijski centrom Međimurja.

img_0395_20140510161510_82567

Svih deset godina djelovanja udruga uvelike usmjerava i na informatičku pismenost odraslih te organizira radionice mještanima i Udrugama iz Međimurske županije radi što uspješnije integracije u Europsku zajednicu.

“Rad udruge MIS nije zamjena za školski rad. Opisno govoreći, mi smo dodatak obrazovanju. Kako to ja volim reći “kao začin”. Biti profesionalac u ICT industriji danas gotovo nije moguće samo formalnim obrazovanjem. Tržište rada zahtijeva stručnjake koji posjeduju vrhunska znanja i vještine. Obzirom da smo spojili stručnjake iz gospodarstva s najboljim obrazovnim kadrom, tako smo tom sinergijom omogućili djeci stjecanje najvećeg stupnja znanja iz područja ICT, a što se vidi i po našim rezultatima.”

“Djeca se uče programiranje. U počecima u SmallBasic-u, a zatim u C++. Za informatička natjecanja radimo radionice na kojima se rješavaju vrlo zahtjevni matematički algoritmi pretočeni u programerski kod. Od prošle godine počeli smo, još uvijek sasvim besplatno, djecu učiti najtraženijim znanjima iz područja web tehnologija. Pa tako slijedi ideja da se djecu polako uvede u svijet izrade pravih računalnih aplikacija.” – rekao je Drabić.

Priznanja su dodijeljena: Martinu Josipu Kocijanu, 6.r. OŠ (državni prvak), Tiu Špicar, 6.r. OŠ,  Lovru Makovec, 6.r. OŠ, Nini Cmrečnjak, 8.r. OŠ, Karlu Kovačić, 1.r. SŠ, Stjepanu Požgaj, 2.r. SŠ (4. u državi), Miri Krištofić, 2.r. SŠ,Marinu Drabić, 4.r. SŠ.

img_0413_20140510160715_18687

Obraćajući se članovima Vjeran Strahonja je istaknuo: „Činjenica je da vi zbilja stvarate budućnost, jedinstven ste i pozitivan primjer. Sinergija lokalne zajednice i vaše udruge u svrhu obrazovanja i odgoja mladeži pohvalna je. U bližoj budućnosti će nam trebati ovakva djeca kojima ste vi mentori i kojima ste danas dali priznanja, jer bez intelektualnog kapitala lokalne zajednice sigurno neće imati mogućnost za napredak. Moguće da će neko od ovih nadarenih informatičara biti naš student. Lokalni smo fakultet i zanimaju nas dobri i potencijalni studenti iz cijele Hrvatske, a naravno posebno nas zanimaju oni koji su iz naše najbliže okolice.“

Planova, ideja i volje mladim informatičarima iz Strahoninca ne nedostaje, pa je pred njima zasigurno svijetla i duga budućnost u svijetu informatike.

img_0425_20140510160804_40063

Posted by Dejan Drabić