28. ZIMSKA ŠKOLA INFORMATIKE

Najbolji mladi informatičari i IT stručnjaci ponovo se okupili u Čakovcu

Graditeljska škola Čakovec bila je od 2. do 8. siječnja mjesto odvijanja 28. zimske škole informatike. Dugogodišnji je to program Hrvatskog saveza informatičara, krovne organizacije koja okuplja društva informatičke i računarske djelatnosti, a koji je drugi put održan u Čakovcu u suorganizaciji udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK), čiji članovi i natjecatelji  bilježe izvanredne rezultate na brojnim renomiranim informatičkim natjecanjima.

Svečano otvorenje Zimske škole informatike upriličeno je u holu sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec u utorak, 3. siječnja. Nakon uvodnih riječi predsjednika udruge Mladi informatički stručnjaci Dejana Drabića i tajnika Hrvatskog saveza informatičara Krešimira Malnara, mladim informatičarima riječi podrške uputili su i župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, prodekan za znanost, projekte i međunarodnu suradnju Fakulteta organizacije i informatike Igor Balaban, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, dok se učenicima u ime Hrvatske udruge poslodavaca i HUP-ICT-a obratio i Tomislav Bronzin. Svečanosti su prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, ravnatelj Razvojno-edukativnog centra za metalsku industriju-Metalska jezgra Čakovec Mario Šercer, kao i ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova s područja Međimurske županije.

Vještine i kompetencije za izazove budućnosti

Jedan od najvažnijih informatičkih događaja u Hrvatskoj okupio je najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, bivše osvajače olimpijske medalje i vrhunske IT stručnjake. U cilju produbljivanja postojećih znanja i pripreme za nadolazeća informatička natjecanja, četrdesetak naprednih mladih informatičara osnovnoškolske i srednjoškolske dobi imalo je priliku sudjelovati na brojnim radionicama i predavanjima s fokusom na područje algoritama i programskih jezika. Kako bi omogućile što većem broju djece i mladih da sudjeluju u prijenosu znanja i vještina i uče od iskusnih natjecatelja i vrsnih IT stručnjaka, a nastavnicima olakšale uvođenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u nastavu, udruge MIS i MIK su - uz redovni program Zimske škole informatike - organizirale i dodatne radionice za zainteresirane učenike i nastavnike.

-Prema broju osvojenih nagrada naših učenika jedna smo od najboljih IT regija u državi. Imamo odličan Centar izvrsnosti i stručnjake koji se bave mladim informatičarima. Imamo doista izvanrednu priliku pružiti djeci i mladima vještine i kompetencije neophodne za izazove budućnosti u kojoj će STEM područje biti od ključne važnosti, a na nama je da ih pripremimo najbolje što znamo i umijemo. Zimska škola informatike još je jedna prilika da to učinimo. Kako bi što više djece i mladih imalo benefite od ovog događaja, paralelno uz program HSIN-a organizirali smo i dodatne besplatne radionice programiranja, 3D modeliranja i ispisa, matematike, izrade mobilnih aplikacija i razvoja računalnih igara na kojima je sudjelovalo četrdesetak polaznika. Također, održano je i usavršavanje za zainteresirane nastavnike na kojoj su sudjelovali nastavnici različitih predmeta i iz različitih dijelova Hrvatske. Ista je naišla na odlične reakcije i pohvale, komentirao je Dejan Drabić, predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci te ujedno voditelj Centa izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Program je službeno zaključen u subotu, 7. siječnja. Tom prilikom dodijeljena su priznanja, pohvale i nagrade najboljim mladim informatičarima, kao i zahvalnice tvrtkama koje su prepoznale značaj ovog izuzetnog događaja i svojim doprinosom omogućile njegovu provedbu, a među kojima su:

Comping kompjuterski inženjering d.o.o.

Evolva d.o.o.

 

Panex tim d.o.o.

Axiom d.o.o.

Printex d.o.o.

King ICT d.o.o.

 

Čakovečki mlinovi d.d.

LPT d.o.o.. 

 

 

 

Posted by Dejan Drabić