Besplatnim radionicama obilježen Europski tjedan programiranja

Udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) i ove se godine pridružila europskoj inicijativi Meet and Code, čiji je cilj uvesti djecu i mlade u svijet tehnologije i programiranja te ih nizom zabavnih i poučnih događaja ohrabriti da razvijaju svoje digitalne vještine, prijeko potrebne u današnjem svijetu.

U skladu s tim, udruga MIS nedavno je provela čak četiri radionice, od čega su tri financirane iz programa TechSoup Balkans, a jedna uz financijsku podršku Hrvatskog saveza informatičara.

Prva radionica, nazvana C++ Starter, a provedena 30. rujna, bila je namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole. Petnaestak sudionika produbilo je postojeća znanja iz programiranja te rješavanjem programskih zadataka usvojilo napredne koncepte programskog jezika C++. Voditelj radionice bio je Dejan Drabić.

 

Kao što i sam naziv govori – Igraj svoju igru - u fokusu druge radionice, održane 4. listopada, bile su računalne igre. Učenici su pod vodstvom voditelja Dejana Drabića zakoračili u svijet jedne od najvećih svjetskih industrija, upoznali se s tehnikama crtanja osnovnih oblika, naučili kako ih animirati te, nakon usvajanja grafike, uspješno programirali svoje prve računalne igre.

Dunja Škvorc je 10. listopada održala radionicu Šetnja mBota. Ista je bila namijenjena učenicima nižih i viših razreda osnovne škole, a njezin je cilj bio uvesti učenike u svijet robotike primjenom mBot robota. Polaznici su naučili koristiti edukativne robote, upoznali se sa senzorima i motorima te usvojili osnovne programske naredbe i strukture potrebne za kreiranje programa, temeljem kojeg je robot savladao jednostavne prepreke na zacrtanoj stazi.

C++ u primjeni zadnja je radionica koju je udruga Mladi informatički stručnjaci održala 17. listopada, u sklopu Europskog tjedna programiranja. Navedenu je financirao Hrvatski savez informatičara, a proveo voditelj Marin Drabić. Polaznici s potrebnim predznanjem iz programiranja i poznavanja programskog jezika C++ produbili su postojeće znanje, proširili spektar vještina te na zabavan i poučan način usvojili zahtjevnije koncepte.

Posted by Dejan Drabić