Naši članovi pozvani na informatičke olimpijade

Hrvatska informatička olimpijada, u organizaciji “Hrvatskog saveza informatičara”, najprestižnije je i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje za učenike srednjih škola Republike Hrvatske, koje se odvija po uzoru i u skladu s pravilima međunarodnih informatičkih olimpijada.
Na temelju rezultata na ovogodišnjem “Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici” (HONI), u organizaciji “Hrvatskog saveza informatičara”, te državnom natjecanju Infokup, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i “Hrvatskog saveza informatičara”, pozvano je 28 srednjoškolaca kako bi tijekom 5 punih sati rješavali 4 teška problemska zadatka u programskom jeziku C++. Natjecanje se održalo 28. ožujka u prostorijama “Fakulteta elektrotehnike i računalstva” (FER) u Zagrebu.
Udruge “MIS” i “MIK” imale su svojeg predstavnika Stjepana Požgaja, učenika trećeg razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

HIO_2015_Stjepan_3

Stjepanu je za dlaku promakla medalja te se, osvojivši četvrto mjesto, plasirao na daljnje pripreme i testiranje za izbor četveročlane reprezentacije koja će nastupiti na Svjetskoj informatičkoj olimpijadi u Kazahstanu i Srednjoeuropskoj olimpijadi u Češkoj.

HIO_2015_Stjepan_2

Osnovnoškolce tek čeka borba na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi koja će se održati 28. lipnja u sklopu Ljetnog informatičkog kampa na otoku Krku. Pozvano je 15 učenika, a među njima i član MIS-a, Martin Josip Kocijan, učenik sedmog razreda Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec.
Učenici će tijekom 3-4 sata natjecanja rješavati 3-5 problemskih zadataka na algoritamskoj osnovi, čija će rješenja kodirati u programskim jezicima Pascal, Python, C i C++. Dugogodišnji stručni suradnici HSIN-a, najbolji bivši natjecatelji, osiguravaju im teške i kvalitetne ali primjerene zadatke, najbolje okruženje za natjecanje i objektivno i pravedno ocjenjivanje.
Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec i Osnovna škola Petar Zrinski Šenkovec uz ostale škole podupiru projekt „Škola mladih programera“ sufinanciranog od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Sam rad udruga potpomažu i “Hrvatski savez informatičara”, “Grad Čakovec”, “Međimurska županija” te “Zajednica tehničke kulture Međimurske županije”.

Posted by Dejan Drabić