Infokup 2017. – dva državna prvaka

Udruge “Mladi informatičari Strahoninca” (MIS) i “Međimurski informatički klub (MIK) Čakovec su imale 3 predstavnika na državnom natjecanju iz informatike koje se održalo u Primoštenu od 14. do 17. ožujka 2017. godine i to u najzahtjevnijoj kategoriji – primjena algoritama. To su učenici: Samuel Sobočan (5. razred II. OŠ Čakovec), Martin Josip Kocijan (1. razred Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec) i Vedran Cifrek (8. razred OŠ Novi Marof).

Natjecanje za srednjoškolce održalo se u 2 dana. Prvi dan natjecanje za srednjoškolce je trajalo 3 sata i bilo je iznimno napeto. Naš Martin Josip Kocijan je dijelio prvo mjesto s još petoricom učenika. Drugi su dan pred natjecatelje stavljeni još teži zadaci i nakon 4 sata ekstremno teškog rješavanja, kao pobjednik je izašao Martin Josip (https://www.infokup.hr/natjecanje/dogadjaj/448/rezultati).

Njemu je to već peta titula državnog prvaka iz informatike. Programiranjem se počeo baviti već u trećem razredu osnovne škole u udruzi “Mladi informatičari Strahoninca” s kojom “Međimurski informatički klub Čakovec” partnerski priprema djecu za sva natjecanja iz programiranja. Predanim je radom u udruzi, u Gimnaziji te na informatičkim kampovima došao do ovog značajnog uspjeha. Martin je ove godine osvojio i prvo mjesto u svih sedam kola Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici te tako postao prvak u oba informatička natjecanja u Republici Hrvatskoj.  Njegovi mentori su Miljenko Blažeka i Dejan Drabić.

Imamo još jednog prvaka. Samuel Sobočan je tako osvojio prvo mjesto u kategoriji 5. razreda osnovnih škola s osvojenih 90 bodova, gotovo trostruko više od drugoplasirane učenice (https://www.infokup.hr/natjecanje/dogadjaj/444/rezultati).Dok je Vedran Cifrek bio nešto manje “sreće” ove godine te je osvojio 10. mjesto u kategoriji 8. razreda osnovne škole. No, plasman 3 naša člana na državno natjecanje samo pokazuje kvalitetu predanog i kontinuiranog rada te pozitivne suradnje sa školama u cilju razvoja STEM vještina i kompetencija kod djece.

U sklopu projekta “Želim biti programer”, sufinanciran od strane “Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta”, udruge MIK i MIS u suradnji s partnerskim školama (“Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec i III. OŠ Čakovec), pripremaju djecu u širokom spektru tečajeva i radionica. Kako primjene računalnih algoritama, tako i robotike, web tehnologija, internet stvari te razvoja softvera. Naravno, i djeca drugih škola sudjeluju u našim tečajevima i radionicama, a koji se provode u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM). Tehnološko-inovacijski centar Međimurje je važan čimbenik suradnje i poticaja iz gospodarskog sektora u stvaranju budućih IT stručnjaka neophodnih tržištu rada.

Na natjecanju, u drugim kategorijama (osnove informatike i razvoj softvera) učestvovali su i drugi naši Međimurci. Ovjekovječili smo trenutak zajedničkom fotografijom za sjećanje.

Ovogodišnje natjecanje za nas još uvijek nije završilo. Martin Josip Kocijan je pozvan na Hrvatsku informatičku olimpijadu koja će se održati već sljedeći tjedan, 25. ožujka, u Zagrebu. Na tom će se natjecanju izabrati ekipa za dodatne pripreme i sudjelovanje na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Teheranu. Čak su se trojica naših članova plasirala i na Juniorsku hrvatsku informatičku olimpijadu, a to su Samuel Sobočan, Matija Bujanić i Vedran Cifrek. Oni će se 29. lipnja na ljetnom informatičkom kampu na otoku Krku boriti za ulazak u četveročlanu ekipu koja će Hrvatsku predstavljati na Juniorskoj informatičkoj olimpijadi u Bugarskoj.

Želimo im puno uspjeha i još više medalja!

Posted by Dejan Drabić