“Meet and code” radionice za djecu

Udruga Mladi informatičari Strahoninca (MIS) priključila se u Europski projekt Meet and code kako bi se djeca i mladi prilagodili nadolazećem digitalnom dobu. Inicijativa Meet and Code promovira sve vrste događaja vezanih za programiranje tokom EU Code Week-a koji se održava između 7. i 22. listopada.

Pod kodnim imenom “Škola mladih programera” od ponedjeljka sve do subote (od 16.10. do 21.10.2017. godine), udruga je provodila je radionice za učenike osnovnih škola na kojima se okupilo preko 80 djece. U ponedjeljak i četvrtak održane održane radionice za najmlađe, tj. djecu nižih razreda osnovne škole. Djeca su se upoznala s logičkim računalnim igrama i vizualnim kodiranjem putem poznate web stranice “code.org”. Kroz logičke intuitivne online igre djeca su napravila svoje prve “korake” u svijet programiranja.

Utorak i srijeda bili su rezervirani za naprednije osnovnoškolce koji su se upoznali s Python i C++ programskim jezikom. Tako je u utorak bio dan učenja kodiranja u korištenju osnova programskog jezika Python. Osim spoznaje o korištenju varijablama u programskim jezicima za spremanje vrijednosti, polaznici su naučili matematičke operacije nad brojevima i “stringovima”, unosu i ispisu vrijednosti te kako napisati svoj prvi program. Treba spomenuti da je Python jedan od najpopularnijih programskih jezika današnjice koji uvelike koristi “veliki” Google. Ujedno, nezamjenjive je to jezik u razvoju umjetne inteligencije i strojnog učenja. Stoga je jamačno da će naučeno polaznici moći koristiti za svoj budući napredak. Srijeda je bila rezervirana za naprednije, odnosno iskusnije učenike. Naglasak radionice stavljen je na problemski način razmišljanja u rješavanju zadataka, odnosno algoritamski pristup u definiranju rješenja. Jednom kada je algoritam jasan, slijedi proces kodiranja rješenja u programskom jeziku te na kraju i samo testiranje rješenja. Prikazane su metode rada s dvodimenzionalnim poljima, složen rad sa stringovima te stvaranje i upotreba vlastitih funkcija s prijenosom vrijednosti. Napravljena je i paralela s C++ jezikom. Tako su polaznici spoznali razlike programskih jezika te naučili kada je najbolje koristiti koji programski jezik. Bilo je razgovora i oko razvojnih alata te koji putevi vode do uspješnih programera…

[envira-gallery slug=”mis-meet-and-code-2017″]

U četvrtak i petak su održane radionice robotike i radionice s micro:bit računalima. Dok je subota bila održana od 9:15 do 12:15 radionica o Internet stvarima (Internet of things – IoT). Bilo je doista zanimljivih primjera na koji način se roboti i micro:bit računala mogu programirati. Posebnost radionice je bila vizualizacija podataka preuzetih sa senzora micro:bit-a na računalo, pa su djeca upoznata sa širokim mogućnostima, naoko jednostavnog, doista jeftinog, ali iznimno upotrebljivog mikro računala.

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje zasigurno je najjači centar u stvaranju budućih mladih IT stručnjaka zahvaljujući daleko najboljim tečajevima i radionicama koje provode vrsni stručnjaci udruga Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurskog informatičkog kluba Čakovec (MIK). Cilj svih radionica je omogućiti u budućnosti svoj djeci jednake prilike za uspjeh na globalnom tržištu. Najkvalitetnije STEM obrazovanje tako je postalo dostupno svoj djecu u Međimurju.

Posted by Dejan Drabić