Meet and code i u Međimurju

EU Code Week (tjedan programiranja) se održava od 7. do 22. listopada u sklopu kojeg je pokrenuta inicijativa nazvana “Meet and code”. Neprofitne organizacije prijavile su svoje programe, a oni s najboljim programima dobili su potporu za inicijativu.

Udruge Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) i Mladi informatičari Strahoninca (MIS) uključile su se u projekt te će u narednim tjednima posebno pokloniti pažnju programiranju. Kako su udruge državni lideri u programiranju, robotici i najnaprednijim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, tako je djeci i mladima omogućeno stjecanje vrhunskih znanja, vještina i kompetencija kako bi u budućnosti mogli konkurirati za najbolja radna mjesta, kako u nas, tako i u svijetu.

U SVIJETU NULA I JEDINICA:

U tjednu od 9.10. do 14.10 “Međimurski informatički klub” Čakovec (MIK) će provoditi javnu radionicu “Web dizajn i programiranje” za napredne osnovnoškolce i srednjoškolce s ciljem da nauče osnove HTML-a, CSS-a, JavaScript-a…  Također će se učenici moći uključiti u radionicu “Algoritmi za srednjoškolce” u kojoj će naučiti C++ programski jezik uz algoritamski pristup rješavanju problemskih zadataka. U subotu 14.10.2017. ćemo organizirati informatičko natjecanje HONI otvoreno za sve koji se žele ogledati u algoritamskom načinu rješavanja problemskih zadataka (Python i C++). Radionica “Internet stvari” (za napredne osnovnoškolce i srednjoškolce) namijenjena je upoznavanju s osnovama elektrotehnike, mikro računalima te kako ih međusobno programski povezati i upravljati putem interneta… Radionica će se održati u subotu 14.10. (termin ćemo javiti naknadno).

Radionice će se održavati u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (TICM) :

  • “Web dizajn i programiranje” (HTML, CSS…) – ponedjeljak od 19:15 do 20:45
  • “Algoritmi za osnovnoškolce” (Python i C++) – srijeda od 19:15 do 21:00
  • “Algoritmi za srednjoškolce” (C++) – petak od 18:45 do 20:30
  • “Internet stvari” (Arduino…) – subotom (višesatna radionica – termin će se naknadno ažurirati).
  • “Hrvatsko otvoreno natjecanje informatičara” (Python i C++) – subota 14.10. od 9:00 do 12:00

Sve radionice su otvorenog tipa te ograničene prema prijavi djece. U svakoj radionici planirano je do 15 djece. prijave uputite na email adresu tecajevi@mik.hr.

ŠKOLA MLADIH PROGRAMERA:

U tjednu od 16.10. do 20.10. Mladi informatičari Strahoninca će organizirati seriju radionica za osnovnoškolce. Počet će se s radionicom Moj prvi program namijenjenu najmlađima (niži razredi osnovne škole) koji će se upoznati s logičkim igrama putem Code.org web stranica te programirati u Scratchu.  Slijediti će radionice računalnih algoritama za za nešto naprednije osnovnoškolce koji će naučiti svoje prve korake u programskom jeziku Python, dok će oni napredniji izrađivati rješavati ozbiljnije problemske zadatke. Radionica su to za one natjecateljskog duha, koji vole matematiku, zanima ih rješavanje problema i zagonetki… Posebnost su i kreativne radionice na kojima će se djeca upoznati s micro:bit računalima. Cilj je privući što više djevojčica u svijet programiranja, a radionicu učiniti zabavnom, s primjerima zanimljivima djeci koji u njima potiču kreativnost i želju za stvaranjem…

Radionice će se održavati u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (TICM) :

  • “Moj prvi program” – ponedjeljak i četvrtak od 19:15 do 20:45
  • “Algoritmi za osnovnoškolce” (Python i C++) – utorak i srijeda od 19:15 do 21:00
  • Micro:bit radionica – četvrtak od 19:15 do 20:45

Sve radionice su otvorenog tipa te ograničene prema prijavi djece. U svakoj radionici planirano je do 15 djece. prijave uputite na email adresu tecajevi@udruga-mis.hr.

 

Posted by Dejan Drabić