Osvojili 2. mjesto na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi

Natjecatelji udruge “Mladi informatičari Strahoninca” (MIS) izvrsni su bili na prestižnoj 5. Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, održanoj na Krku 30.6.2015. godine. Martin Josip Kocijan osvojio 2. mjesto na JHIO, dok je Vedran Cifrek osvojio 5. mjesto.

kamp_2016_02

(S lijeva prema desno: Martin Josip Kocijan, Dejan Drabić i Vedran Cifrek)

Razlike između prva dva mjesta doista su bile malene. Martin Josip Kocijan ove godine je zasigurno jedan od najtrofejnijih hrvatskih natjecatelja u informatici i to daleko najteže kategorije – algoritmi. Podsjetimo se, osvajač je prvog mjesta na Hrvatskom otvorenom natjecanju informatičara, prvog mjesta na natjecanju Infokup 2016.  i sada 2. mjesta na JHIO 2016.
Uz ostale natjecatelje udruge svrstali smo se u sam vrh te u suradnji s “Međimurskim informatičkim klubom” Čakovec (MIK), u sklopu projekta “Želim biti programer” pripremamo i okupljamo najbolje međimurske programere – djecu i mladež. Voditelji ekipa udruga MIS i MIK su Dejan Drabić i Miljenko Blažeka.
Juniorska hrvatska informatička olimpijada (JHIO), u organizaciji “Hrvatskog saveza informatičara” (HSIN), godišnje je informatičko natjecanje za učenike osnovnih škola Republike Hrvatske, koje se odvija prema pravilima po uzoru na svjetske i regionalne informatičke olimpijade.
Na ovom natjecanju sudjelovalo je 14 najuspješnijih učenika s nacionalnih natjecanja u školskoj godini 2015/2016 (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici u organizaciji HSIN-a i Državno natjecanje u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatskog saveza informatičara – Infokup), koji su tijekom 4 sata natjecanja rješavali 4 problemska zadataka na algoritamskoj osnovi, čija su rješenja kodirali u programskim jezicima Python, Pascal, C ili C++, pod operativnim sustavom Linux. Dugogodišnji stručni suradnici HSIN-a, sve redom naši najbolji bivši natjecatelji, osigurali su im teške i kvalitetne ali primjerene zadatke, najbolje okruženje za natjecanje i objektivno i pravedno ocjenjivanje.
Najboljim natjecateljima na 5. juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi Hrvatski savez informatičara dodijelio je diplome i zlatnu, srebrnu i brončanu medalju.
JHIO 2016. - Martin Josip Kocijan JHIO 2016. - Vedran Cifrek
JHIO 2016. - Natjecatelji
Na Kamp mladih informatičara hrvatske (Krk, od 23. lipnja do 3. srpnja 2016.), kandidirali su se najbolji hrvatski programeri. Na tom prestižnom kampu prisustvovalo je čak petero natjecatelja udruga MIS i MIK: Martin Josip Kocijan (MIS, OŠ Petar Zrinski Šenkovec), Vedran Cifrek (MIS, OŠ Novi Marof), Matija Bujanić (MIS, OŠ Ivanovec), Jurica Horvat (MIK, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec) i Stjepan Požgaj (MIK, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec).
 –
Edukacije će se nataviti na jesen početkom školske godine, kada ćemo “online” objaviti i upise za tečajeve i radionice vezane uz programiranje, robotiku, web tehnologije i “Internet stvari”. Stoga pozivamo djecu i roditelje da prate naše web stranice i svakako se prijave na zanimljive i za djecu iznimno korisne tečajeve i radionice.

Nastavljamo raditi u Tehnološko-inovacijskim centru Međimurja uz njihovu potporu te potporu Međimurskog IT klastera kojima se i ovim putem zahvaljujemo!

Posted by Dejan Drabić