Opet među najboljima u državi

Završila su prestižna informatička natjecanja na kojim su svoje “umove” odmjerili članovi udruga “Mladi informatičari Strahoninca” (MIS) i “Međimurskog informatičkog kluba Čakovec” (MIK), a u sklopu zajedničkog projekta “Želim biti programer”. Suradnjom sa školama (Gimnazija Čakovec, III. OŠ Čakovec, OŠ Strahoninec, OŠ Šenkovec, OŠ Vratišinec i još neke druge) sa djecom su radili predavači Miljenko Blažeka, Dejan Drabić, Viktor Lazar, Matija Novak i Nikola Magdalenić učeći ih napredne računalne algoritme i web tehnologije.

Zelim biti programer

Na Hrvatskom otvorenom natjecanju informatičara (HONI) tako su postignuti slijedeći rezultati:

Osnovna škola
1. mjesto 8. razredi – Martin Josip Kocijan
2. mjesto 5. razredi – Matija Bujanić
3. mjesto 7. razredi – Vedran Cifrek
10. mjesto 8. razredi – Mihael Pristav
12. mjesto 7. razredi – Eno Peršić
13. mjesto 8. razredi – Lana Šprajc
14. mjesto 8. razredi – Tio Špicar
15. mjesto 7. razredi – Fran Meglić
21. mjesto 8. razredi – Lovro Makovec
Srednja škola
3. mjesto 4. razredi – Stjepan Požgaj
6. mjesto 2. razredi – Jurica Horvat
9. mjesto 4. razredi – Livio Benčik
16. mjesto 4. razredi – Miro Krištofić
21. mjesto 2. razredi – Luka Habuš

Voditelji ekipa bili su Miljenko Blažeka i Dejan Drabić.

IMG_3350

 

Natjecanje INFOKUP državne razine održalo se u Primoštenu od 15.3. do 18.3.2016. na koje se plasiralo 5 naših natjecatelja. Svi su se natjecali u najtežoj kategoriji računalni Algoritmi. Najbolji među najboljima pokazao se Martin Josip Kocijan (mentori: Miljenko Blažeka i Dejan Drabić) osvojivši 1. mjesto za učenike 8. razreda dok je Mihael Pristav (mentori: Zlatko Okreša i Dejan Drabić) osvojio 7. mjesto u državi.

U kategoriji 7. razreda 2. mjesto osvojio je Vedran Cifrek (mentor: Neven Smoljanec i Dejan Drabić) kojeg otac dovodi k nama na tečajeve i pripreme iz susjedne županije kako bi djetetu omogućio najbolje uvjete za stjecanje posebnih znanja i vještina. U kategoriji za učenike 5. razreda, Matija Bujanić (mentori:Karlo Zadravec i Dejan Drabić) je osvojio 5. mjesto a Leo Stričak (mentori: Nataša Boj i Dejan Drabić) 7. mjesto u državi.

Uz spomenute mentore svoj učinak dali su i ostali predavači udruga MIS i MIK, Viktor Lazar, Nikola Magdalenić i Matija Novak.

I ovaj put se suradnja škola i lokalne zajednice (civilnog društva) pokazala ključnom za postizanje vrhunskih rezultata. Udruge MIS i MIK, članice Hrvatskog saveza informatičara (HSIN), za dodatne pripreme angažirale su i hrvatskog olimpijca Tonka Sabolčeca, sve u cilju da djeca dobiju što više znanja kako bi postali vrsni informatički stručnjaci. Iskrene čestitke učenicima i mentorima.

20160123_091833

Da su nam djeca najbitnija dokazali smo nebrojeno puta. No, kako to obično biva, postizanjem vrhunskih rezultata nađu se osobe koje to, umjesto da podupru, naprosto žele uništiti. Tako smo još uvijek pod dojmovima zlobnog optuživanje udruge MIS od strane načelnika Općine Strahoninec, Franje Lehkeca, umjesto da zajedno s nama ovoj, ali i drugoj, djeci pomognemo da budu još bolji. Godine su bile neophodne da se izgradi ovakva kvaliteta a u samo jednom trenutku pokušali su nas zaustaviti. U najvećem jeku priprema naprasno su nam oduzeli prostor. Tri mjeseca ranije obavijestili smo o pritiscima župana Međimurske županije, Matiju Posavca, upozoravajući ga da nas se želi izbaciti. Svi su stali na našu stranu, ali politika nije smogla snage da civilno društvo pusti na “slobodi” te da se omogući nesmetan rad. Tražili su sve moguće načine kako da nas se javno optuži i omalovaži a sve prikazujući sebe da rade na korist djece. No, djeca kod njih nikada nisu bila na prvom mjestu. Ipak, ruku spasa pružio nam je Tehnološko inovacijski centar Međimurja omogućivši nastavak rada na što smo im neizmjerno zahvalni. Izgubili smo barem 2 tjedna kvalitetnih priprema i sigurni smo da bi rezultati bili još i bolji.

Zanemarili su činjenicu da se bavimo jednom od najdeficitarnijih grana informatičke industrije te da stručnjaci koje ćemo mi proizvesti, gotovo bez financijskih ulaganja, proizvesti buduće IT znalce za kojima je već sada neviđena potražnja. Programeri su već danas jedni od najplaćenijih na tržištu rada, a poznata je i činjenica da ne postoji nezaposlen programer. Budućnost je već zakucala na naša vrata te ovo društvo, za boljitak naše djece, ne bi smjelo dopustiti uništavanje onog čemu žude sva napredna društva.

Ovo je apel svim ljudima dobre volje, svim političarima i ljudima koji maju utjecaj na društveni život da zaustave ljude koji svojim djelovanjem unazađuju našu zajednicu a sve u cilju samo svojih sebičnih ciljeva. Odnosno, pozivamo sve političare i ljude dobre volje da se upoznaju s našim radom te da nam pomognu kako bi još više djece educirali. Dragi roditelji, posjetite nas i upoznajte se s mogućnostima koje možemo dati vašoj djeci, jer smo tu upravo zbog njih i njihove budućnosti.

Naš je moto:

MI S
tvaramo budućnost djece!

Posted by Dejan Drabić