Projekt “I ja programiram”

Udruga Mladi informatičari Strahoninca (MIS) uz financiranje Međimurske županije provela je edukacijsku radionicu u sklopu projekta “I ja programiram!”. Obzirom na okolnosti, radionice smo održali u online okruženju putem Microsoft Teams alata. Radionica je imala cilj da djecu viših razreda osnovne škola i srednjoškolce uvede u svijet izrade web stranica.

Radionice su bile podijeljena na 3 cjeline. U prvoj cjelini su učenici bili upoznati s HTML jezikom za izradu web stranica. Također su se upoznali sa CSS jezikom kojim se oblikuje web sadržaj. Svladavanjem osnovnih koncepata izrade web stranica prethodilo je sljedećim cjelinama kroz koje se nadograđivalo znanje i vještine u izgradnji web aplikacija izvedenih kroz preostale cjeline. kako bi se objedinio sadržaj u svrhu primjene istog, učenici su izradili web aplikaciju za čavrljanje (chat). Osim što su je izradili, aplikaciju su djeca, na njihovo oduševljenje, imali priliku i isprobati.

Djeličak sadržaja programskog koda:

Savladavanjem osnovnih pojmova i HTMNL jezika polaznici su naučili osnove Javascript programskog jezika kojim se vršila manipulacija sadržaj na klijentskoj strani računala (npr. validacije obrazaca, animacije, dinamičko osvježavanje stranica…).

Djeličak programskog koda u JavaScript jeziku:

Na kraju su polaznici sva stečena znanja spojili u jednu cjelinu te tako imali prilike samostalno izgraditi svoju, u potpunosti funkcionalnu, web aplikaciju. Na linku chat.mik.h postavljena je spomenuta web aplikacija koju možete isprobati i sami.


Posebnu se zahvaljujemo Međimurskoj županiji na podršci ovog edukacijskog projekta, jer bez njihove potpore djeca ne bi bila u prilici steći ova dragocjena te tražena znanja i vještine.

Posted by Igor Matoša