STEM revolucija u Međimurju

STEM revolucija predstavlja pokret kojim će se zastarjeli obrazovni sustav, brzo i učinkovito,  prilagoditi zahtjevima 21. stoljeća. To će se postići opremanjem svakog djeteta primjerkom najmodernije tehnologije i pružanjem edukacije o korištenju iste. 25 škola i udruga iz Međimurja uključilo se u projekt. Ambasador STEM revolucije za područje Međimurja i dio susjednih županija je udruga MIS – Mladi informatičari Strahoninca pod vodstvom Dejana Drabića koja će u okviru inicijative educirati predstavnike 98 organizacija. Ustanova domaćin je Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM). Druga radionica za mentore s područja Međimurja održat će se u srijedu 1. ožujka 2017. godine s početkom u 17:30 u informatičkoj učionici u TICM-u.

Znanja iz STEM područja potrebna su za razvoj na tehnologiji baziranog gospodarstva, ali i za razumijevanje svijeta u kojem suvremene tehnologije imaju sve veću ulogu. Ovo područje pruža nebrojene mogućnosti za razvoj karijere, a potreba za stručnjacima kontinuirano raste.

[envira-gallery id=”1325″]

Ove srijede, 1.3.2017. godine je održana druga radionica edukacije učitelja i profesora na kojoj su se obučili u korištenju micro:bit računala u nastavi. Radionici je prisustvovalo 21 osoba. Osim predstavljanja samog projekta (www.croatianmakers.hr) polaznicima je pojašnjena funkcionalnost uređaja te način programiranja istog. Prikazani su primjeri izrade programa u Microsoft PXT “online alatu”. Zadnji primjer programa odnosio se na međusobno povezivanje svih uređaja putem radio veze (bluetooth) na način da su međusobno uređaji mogli slati brojeve te iste prikazivati na displaju uređaja. Uvjereni smo da su početna znanja dostatna da učitelji i profesori krenu u daljnja istraživanja kako bi micro:bitove uveli u svoj nastavni program te tako djeci približili modernu tehnologiju, na njima primjeren način.

Bilo kakvu pomoć vezano uz dalnje usavršavanje polaznici mogu dobiti upitima prema našim predavačima iz udruge, ali isto tako je u tu svrhu otvorena i Facebook stranica javnog karaktera u svrhu pomoći https://web.facebook.com/groups/microbitcroatia/.

Posted by Dejan Drabić