Robotika

Uzmi u ruke odvijač i sastavi svog robota. Spoji ga na računalo i izradi program koji će tvom robotu omogućiti promatranje i kretanje po svijetu oko sebe.

  

Tečaj je namijenjen osnovnoškolcima koji žele naučiti osnove programiranja. Polaznici će sastavljati robotsko vozilo korištenjem mBot paketa, programirati ga u grafičkom programskom alatu mBlocks, isprobavati sposobnosti svog robota u savladavanju raznih prepreka i izazova na robotskoj stazi, te - najvažnije - odmjeravati znanja i vještine kroz takmičenja u Croatian Makers ligi.

mBot je jednostavna kombinacija programiranja, elektronike i robotike. Hardverski dio se sastoji od 38 dijelova baziranih na Arduino procesoru, sa ulaznim senzorima svjetla, tipkama, ultrazvučnim senzorom udaljenosti, infracrvenim prijemnikom, te senzorom za praćenje linije. Izlazni uređaji u mBot paketu su 2 motora, RGB i infracrvena LE dioda, te zvučnik.

mBlocks kao platforma za izradu mBot aplikacija se sastoji od grafičkog korisničkog sučelja sličnog Scratch-u, namjenjenog za početnike u programiranju.

Tijekom tečaja polaznici će naučiti kako sastavljati i rastavljati robota, te kako programirati pojedine senzore. Rješavanjem zadataka na robotskom poligonu polaznici će naučiti kako kombinacijom ulaznih podataka sa senzora i odgovarajućom programskom logikom rješavati razne zapreke i zadatke. Primjerice, zadaci uključuju jednostavno praćenje linije na podu, signalizacije stanja robota korištenjem LED svjetala, detektiranje i obilaženje prepreka, i drugo.