Udruge MIS i MIK prezentirale svoj rad na Danima tehničke kulture u Čakovcu

U sklopu Dana tehničke kulture grada Čakovca u subotu, 6. studenoga, udruge članice Zajednice tehničke kulture grada Čakovca predstavile su svoj rad i aktivnosti. Među sudionicima su bile i udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) koje su na štandovima ispred Scheierove zgrade građanima prezentirale svoj djelokrug rada.

I zanimljivi plakati udruga MIS i MIK plijenili su poglede

Predsjednik udruge MIK Viktor Lazar i voditelji edukativnih aktivnosti MIS-a i MIK-a Marin Drabić, Igor Matoša, Renato Železnjak, Andreja Poljanec i Kristijan Ovčarić približili su posjetiteljima glavnu djelatnost udruga - razvoj digitalnih kompetencija djece i mladih u cilju podizanja informatičke pismenosti društva te primarno područje svog djelovanja - informatiku.

Igor Matoša, Marin Drabić, Renato Železnjak, Kristijan Ovčarić, Andreja Poljanec i Viktor Lazar

Na zanimljivim, praktičnim primjerima članovi udruga prezentirali su kompletno područje STEM-a u kojem provode kontinuirane edukacije, s naglaskom na računalno razmišljanje i programiranje, razvoj videoigara, web aplikacija, Internet stvari, robotiku, strojarstvo, modelarstvo, kemiju, matematiku i fiziku.

Posjetitelji, posebno oni mlađe dobi, uživali su u demonstraciji rada i funkcioniranja robota, upravljanju mikrokontrolerima, izvedbi kemijskih pokusa, rješavanju matematičkih i logičkih zadataka, izradi uporabnih predmeta od metala i drva, prezentaciji rada 3D printera, ali i razvoju i korištenju web aplikacija i videoigara koje su osmislili i programirali polaznici informatičkih tečajeva.

-Ova manifestacija odlična je prilika za predstavljanje rada i promidžbu aktivnosti koje provode sve udruge članice Zajednice tehničke kulture grada Čakovca. Zadovoljni smo odazivom građana, a posebno veseli interes koji najmlađi stanovnici grada pokazuju upravo za aktivnosti udruga MIS i MIK. Za razliku od drugih udruga tehničke kulture, mi nemamo problema s privlačenjem mladih naraštaja. Prepoznata kvaliteta naših programa orijentiranih na razvoj znanja, vještina i kompetencija neophodnih i traženih za zanimanja budućnosti, a u prilog tome svjedoče i brojna priznanja i nagrade s renomiranih IT natjecanja. U početku smo bili orijentirani na algoritme, odnosno informatiku, ali smo postepeno proširili naš rad na cijelo područje STEM-a te od ove godine provodimo programe kemije, fizike, matematike, modelarstva i strojarstva, kazao je predsjednik Međimurskog informatičkog kluba Čakovec Viktor Lazar.

Posted by Dejan Drabić