Virtualna učionica “U zagrljaju Pythona”

U sklopu inicijative Meet and Code udruga Mladi informatički stručnjaci je u četvrtak, 30. listopada, održala virtualnu radionicu „U zagrljaju Pythona“.

Istoj je prisustvovalo dvadesetak sudionika, a bila je usmjerena na početnike koji se prvi put susreću s kodiranjem. Poveznica između računala kao stroja i programskog koda pomoću kojeg se upravlja njime, bila je dio zanimljivog koncepta kojim su polaznici povezali svrhu i funkcionalnost pojedinih dijelova računala. Nakon usvajanja preduvjeta potrebnih za programiranje u programskom jeziku Python, upoznali su se s osnovnim naredbama.

-Bez ikakvog učenja na pamet, djeca su vrlo uspješno povezala svrhu računskih i logičkih operacija koje računalo izvršava kudikamo brže od ljudi. Osim svrhe središnje jedinice računala (procesora) i njegove sposobnosti računanja i logičkog zaključivanja, naučili su kako se upravlja memorijom računala i tipovima podataka. Djeca su bila iznimno involvirana i proaktivna u radu te je vidljivo da im takav način poučavanja itekako odgovara. Uz pregršt postavljenih pitanja i dobivenih odgovora na svaki upit, svi polaznici su uspješno savladali početke programiranja, objasnio je voditelj radionice Dejan Drabić, mag.inf.

Uz radionicu održanu u online obliku, putem platforme Microsoft Teams, pripremljen je i video prilog koji će biti dostupan svim zainteresiranima i pomoći im pri usvajanju osnova programiranja u Pythonu.

-Inicijativa Meet and Code za cilj ima popularizaciju učenja programiranja i razvoja IT vještina od najranije dobi. Uzmemo li u obzir da su te vještine u današnje vrijeme prepoznate i nužne kod svih poslova, a da će u budućnosti biti još traženije i nezamjenjive, apeliramo na roditelje da što više djece uključe u obrazovne programe namijenjene razvoju kritičkog razmišljanja te im time stvore temelje za bolju budućnost, poručuje D. Drabić.

 

Posted by Dejan Drabić