Završno druženje članova udruga MIS i MIK

Kako se bliži kraj školske godine 2015./2016. tako završavaju i aktivnosti marljivih i iznimno uspješnih programera, mlađih članova udruga Mladi informatičara Strahoninca (MIS) i Međimurskog informatičkog kluba Čakovec (MIK). Predavači udruga iskoristili su priliku za međusobno druženje djece i roditelja u sasvim drugačijem okruženju od onog programerskog ili robotičkog koje se održalo u subotu 4.6.2016. na pomoćnom nogometnom igralištu NK Strahoninec. Druženje je započelo nogometnom utakmicom u kojoj su djeca pokazala da, osim s naprednom IT opremom, odlično upravljaju i nogometnom loptom. Ali ono najvažnije, pokazali su svoju kvalitetu brigom prema suparniku te tako ozljeda nije bilo. Ove godine tzv. “šarena” ekipa bila je bolja pobijedivši rezultatom 5:2.  U ekipama se našao i pokoji roditelj, dok je većina natjecatelje bodrila s klupe. Po završetku sportskog susreta napravili smo fotku natjecatelja te potom, uz domjenak i piće, nastavili sa zajedničkim druženjem. Roditelji su bili oduševljeni činjenicom da su predavači udruga djeci gotovo svakim danom na “dohvat” u pomoći kod rješavanja problemskih zadataka, kao i suradnjom preko ljetnih praznika kada će svi komunikacijski kanali biti nadalje otvoreni za djecu. Tako će svi zainteresirani nastaviti s rješavanjem zadataka kod kuće, a njihovi predavači će im u tome pomagati “online”. Djeca i roditelji imaju potpun pristup svim informacijama i pomoći u radu kako bi uspjeh djece bio što značajniji.

[envira-gallery id="905"]

Ponosni smo što smo prije 12 godine (MIS) bili vizionari u potrebi edukacije djece iz STEM područja obrazovanja s naglaskom na programiranje putem čega djeca razvijaju analitičko logičke sposobnosti rješavanja problemskih zadataka. Utjecaj stjecanja tih vještina nije samo pozitivan u rješavanju problemskih zadataka u informatici, već i u svim segmentima života. Stoga programiranje ima, usudili bismo se reći, najveći značaj u svjetskom gospodarstvu. Robotizacija je sveprisutna pa su stoga MIS-ovci i MIK-ovci među onima koji su već naučili upravljati robotima izrađujući vlastite programe za njih.

Ova školska godina bila je jedna od najuspješnijih do sada. Dva naša osnovnoškolca (Martin Josip Kocijan i Vedran Cifrek) plasirala su se na Juniorsku Hrvatsku informatičku olimpijadu (JHIO) te 2 srednjoškolca (Stjepan Požgaj i Jurica Horvat) na Hrvatsku informatičku olimpijadu (HIO). Na Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike (HONI) osvojili smo prvo (Martin Josip Kocijan), drugo (Matija Bujanić) i dva treća mjesta (Vedran Cifrek i Stjepan Požgaj). Na državnu razinu natjecanja Infokup 2016 plasiralo se čak 5 naših natjecatelja, svi osnovnoškolci. Zanimljivo je da su četvorica međimurci i to jedini koji su zastupali našu županiju u državi. Osvojili smo prvo (Martin Josip Kocijan), drugo (Vedran Cifrek), peto (Matija Bujanić) i dva sedma mjesta (Mihael Pristav i Leo Stričak).
Na županijskoj razini natjecanja INFOKUP 2016 postigli smo slijedeće rezultate:

mjesto u županiji ime i prezime učenika razred jezik
1. Martin Josip Kocijan * 8. C++
1. Matija Bujanić 5. C++
2. Mihael Pristav 8. C++
2. Leo Stričak 5. SmallBasic
1. Eno Peršić 7. C++
2. Filip Cvjetičanin 6. SmallBasic
2. Fran Meglić 7. C++
1. Miro Krištofić 4. SŠ C++
1. Jurica Horvat 2. SŠ C++
2. Luka Habuš 2. SŠ C++
1. Vinko Sabolčec 1. SŠ C++
2. David Grabant 1. SŠ C++
2. Luka Jalšovec 1. SŠ C++
3. Maksimilijan Hižman 6. SmallBasic
3. Tio Špicar 8. C++
4. Franko Žarković 8. SmallBasic
4. Kristijan Cerovec 6. SmallBasic
5. Lana Šprajc 8. C++
7. Mihael Mikolaj 8. SmallBasic
8. Lovro Makovec 8. C++
1. Tio Špicar 8. razvoj softvera

Zahvaljujući Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (TICM), koji nas je u nakon izbacivanja iz naše informatičke učionice od strane Općine Strahoninec, udomio te tako omogućio da nastavimo raditi s djecom te postignemo sve te uspjehe. Da nije bilo izbacivanja, a ono je bilo tik prije završnog kola HONI natjecanja te državne razine natjecanja INFOKUP, svi ti uspjesi djeci bi bili izgubljeni. Da nije bilo te stresne situacije za djecu i nas, uspjesi bi bili zasigurno i veći.
MESAP LIBAR promovirao je naš rad uvrstivši nas na sajam kako bi što više djece i roditelja bilo informirano o našem radu i mogućnostima uključenja u aktivnosti. Vrijedni donatori, nekoliko međimurskih IT poduzeća, dodijelila su vrijedne nagrade najboljima. Rijedak je to primjer nagrađivanja informatičkih natjecatelja jer još uvijek smo društvo koje nagrađuje samo uspjehe u sportu.
Zahvaljujući inicijativi Nenada Bakića, putem Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM), uključili smo se u “Croatian makers” robotičku ligu te su obje udruge time dobile po 5 “mBot” robota koji se koriste u radu s djecom. Uključili smo se u organizaciju 1. kola natjecanja u kojem nam je TICM bio neizostavan partner. Okupiti gotovo 80-tak djece i mentora te sprovesti natjecanje bio je izazov koji smo uspješno odradili. Naš rad popratile su sve medijske kuće, pa tako i one nacionalne (HRT i Nova TV). U ime županije, obzirom da je župan bio onemogućen doći, natjecanju je nazočila zamjenica Sandra Herman naglašavajući potporu Županije Međimurske našem radu. Od više skupine, 1. mjesto u državi osvaja ekipa “Mladih informatičara Strahoninca” (MIS), a od 8 učenika (po 4 od MIS-a i 4 od MIK-a), nakon 1. kola temeljem rezultata na državnoj razini, njih sedmero nalaze se u prvih 7 mjesta.

Pojedinacna lista

Time smo postali i u robotici prepoznatljivi u državi.

Predavači i mentori u udrugama MIS i MIK su: Miljenko Blažeka, Viktor Lazar, Matija Novak, Nikola Magdalenić i Dejan Drabić. Vrijedi istaknuti i izvrsnu suradnju sa školama, a posebno ističemo Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec te III. OŠ Čakovec.

Obzirom da je većina građana svjesna potreba promjene ili unapređenja obrazovnog procesa zalaganjem za novu kurikularnu reformu, kojoj i mi dajemo potporu, nadamo se da će naša društvena zajednica osloboditi se predrasuda te jasno poduprijeti naš rad. I to stoga što djeca zaslužuju ono najbolje, jer njihova budućnost zaslužuje pravi odabir. Nije tajna da su informatičari jedna od traženijih struka na tržištu rada, čak i u Hrvatskoj, a osobito “vani”. Stoga imamo pravo tražiti da se našem radu daje veća potpora, jer stvaramo buduće genijalce. I to ne radimo na način da djeca bubaju činjenice na pamet, već ih učimo razmišljati kroz analitičko-logičko rješavanje (matematičkih) zadataka.

Najbolji natjecatelji, njih petero, uskoro putuju na prestižni informatički kamp na Krku u organizaciji Hrvatskog informatičkog saveza (HSIN). Vrijedi spomenuti da je predsjednik Nadzornog odbora HSIN-a Miljenko Blažeka (predsjednik MIK-a), a jedan od članova Izvršnog odbora HSIN-a je Dejan Drabić (predsjednik MIS-a).

Ljeto ćemo iskoristiti za pokoju radionicu te pripremu za jesen kada slijede novi izazovi. Stoga želimo informirati javnost i sve zainteresirane da će prijave za naše tečajeve početi odmah na početku slijedeće školske godine putem web obrazaca na web stranici www.udruga-mis.hr. Sve informacije mogu se zatražiti putem naših e-mail adresa: tecajevi@udruga-mis.hr, info@druga-mis.hr i info@mik.hr.

Posted by Dejan Drabić