Zimska škola informatike ucrtala je Čakovec na kartu IT središta Hrvatske

Vrhunski opremljene informatičke učionice Graditeljske škole Čakovec protekli tjedan, od 2. do 8. siječnja, bile su mjesto odvijanja 27. zimske škole informatike. Dugogodišnji je to program Hrvatskog saveza informatičara - krovne organizacije koja okuplja društva informatičke i računarske djelatnosti, a koji je ove godine prvi put održan u Međimurskoj županiji. Jedan od najvažnijih informatičkih događaja u Hrvatskoj svečano je otvoren u ponedjeljak, 2. siječnja, u holu sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec, uz prigodni kulturno-umjetnički program učeničkog zbora III. osnovne škole Čakovec.

Za suorganizatora ovog značajnog događaja odabrane su udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK), čiji članovi i natjecatelji  bilježe izvanredne rezultate na brojnim renomiranim informatičkim natjecanjima nacionalne, ali i međunarodne razine.

-Drago nam je što je HSIN prepoznao kontinuitet našeg rada i uspjeha, a Međimursku županiju kao sredinu koja ulaže u obrazovanje i potiče razvoj STEM vještina i kompetencija, te nam temeljem toga povjerio čast da budemo suorganizatori ovog programa koji je u Međimurje doveo 40-ak najboljih mladih informatičara iz cijele Hrvatske, bivše osvajače olimpijske medalje i vrhunske IT stručnjake. Ujedno zahvaljujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu na podršci i pomoći, Graditeljskoj školi Čakovec što je osigurala prostor i uvelike se angažirala u procesu organizacije te III. osnovnoj školi koja je dala doprinos svečanosti otvorenja. Iako je ovo tek prva godina odvijanja Zimske škole informatike u Čakovcu, želja nam je ovaj događaj učiniti tradicionalnim te ucrtati Čakovec na kartu IT središta Hrvatske, komentirao je Dejan Drabić, predsjednik udruge MIS te ujedno voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Dodatne radionice za školarce

U cilju produbljivanja postojećih znanja i pripreme za nadolazeća informatička natjecanja, četrdesetak naprednih mladih informatičara osnovnoškolske i srednjoškolske dobi imalo je priliku sudjelovati na brojnim radionicama i predavanjima s fokusom na područje algoritama i programskih jezika. Uz redovni program Zimske škole informatike, udruge MIS i MIK organizirale su i dodatne radionice za zainteresirane učenike s područja Međimurske i Varaždinske županije, kako bi omogućile što većem broju djece i mladih da sudjeluju u prijenosu znanja i vještina i uče od iskusnih natjecatelja i vrsnih IT stručnjaka.

-Osim dovođenja ovog renomiranog informatičkog događaja u naš kraj, naš je cilj bio uključiti što više djece i omogućiti da što više školaraca ima benefite od njega. Upravo iz tog razloga, paralelno uz program HSIN-a organizirali smo dodatne besplatne radionice iz programiranja, Internet stvari, web razvoja, robotike i razvoja računalnih igara na kojima je sudjelovalo sedamdesetak polaznika. Reakcije na cjelokupni događaj su nadasve pozitivne, kako djece, tako i okoline, IT stručnjaka i poznatih IT tvrtki, što nam je vjetar u leđa da i dalje nastavimo s radom. Imamo doista izvanrednu priliku pružiti djeci i mladima vještine i kompetencije neophodne za izazove budućnosti u kojoj će STEM područje biti od ključne važnosti, a na nama je da to učinimo najbolje što možemo, dodao je D. Drabić.

Svečano zaključenje programa upriličeno je u holu sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec u petak, 7. siječnja. Tom prilikom dodijeljena su priznanja, pohvale i nagrade najboljim mladim informatičar, kao i zahvalnice tvrtkama koje su prepoznale značaj ovog izuzetnog događaja te svojim doprinosom omogućile njegovu provedbu.

-Uz podršku institucija, u organizaciji Zimske škole informatike imali smo veliku podršku privatnog sektora. Zahvaljujemo Međimurje plinu, tvrtkama Cetitec, Emil Frey Digital, Ekobit, cWebSpace, Čakovečki mlinovi, Axiom, Panex tim, Franz net i Infenso na nesebičnim donacijama, poručuju organizatori.

 

 

Posted by Dejan Drabić