Četvero natjecatelja na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi

Ivano Lukačević, Ozana Margotić, Leo Dolenec i Marko Hrenić, članovi udruga Mladi informatičari Strahoninca i Međimurski informatički klub, koji se za informatička natjecanja pripremaju u sklopu projekta Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije, u subotu, 24. travnja sudjelovali su na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi.

Domaćin prestižnog natjecanja u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara bila je XV. gimnazija u Zagrebu. Priliku sudjelovanja na natjecanju koje slovi za najznačajnije godišnje informatičko natjecanje učenika osnovnih škola s područja Republike Hrvatske imalo je tek 25 osnovnoškolaca, najuspješnijih na nacionalnim natjecanjima. Kriterij za dobivanje poziva za sudjelovanje bili su rezultati postignuti u školskoj godini 2020./21. na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici (HONI), čiji je organizator Hrvatski savez informatičara, te Državnom natjecanju iz informatike, koje provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski savez informatičara.

Natjecatelji ispred skole

Slika 1. Leo Dolenec, Ivano Lukačević, mentor Dejan Drabić, mag.inf., Marko Hrenić i Ozana Margotić

Mlada ekipa svijetle budućnosti

Na četverosatnom natjecanju u rješavanju problemskih zadataka na algoritamskoj osnovi, odnosno kodiranju u programskim jezicima Python i C/C++, koncipiranom po uzoru na međunarodna informatička natjecanja, predstavnici međimurskih udruga postigli su zapažene rezultate. Najbolji plasman ostvarila je Ozana Margotić, učenica 6. razreda VI. OŠ Varaždin, ujedno državna prvakinja u kategoriji ‘Primjena algoritama’ za polaznike 6. razreda, osvojivši 15. mjesto. Odmah iza nje na ljestvici, na 16. mjestu, završio je učenik 5. razreda II. OŠ Čakovec Ivano Lukačević. Marko Hrenić (8. razreda, OŠ Novi Marof) i učenik 6. razreda iz OŠ Draškovec Leo Dolenec osvojili su 19. i 22. mjesto.

Odlični su to rezultati za našu ekipu mladih natjecatelja, većinom učenika 5. i 6. razreda, koji su na ovom natjecanju odmjerili snage sa starijim i iskusnijim natjecateljima. Kad se sagledaju rezultati njihovih vršnjaka, Ozana Margotić postigla je treći najbolji rezultat u generaciji, a Ivano Lukačević drugi, s tek nekoliko bodova razlike. Izuzetno sam ponosan na njih i vjerujem da će već sljedeće godine steći pravo sudjelovanja na Juniorskim izbornim pripremama, gdje se odabiru članovi hrvatske informatičke reprezentacije osnovnoškolaca koja predstavlja državu na juniorskim međunarodnim informatičkim natjecanjima. Pred ovom generacijom je sjajna budućnost, istaknuo je njihov mentor Dejan Drabić, mag.inf., u čijoj su pratnji natjecatelji prisustvovali natjecanju u Zagrebu.

Slika 2. Ozana Margotić, Ivano Lukačević i Leo Dolenec na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi

Posted by Dejan Drabić