Mladi programeri stekli nova znanja i vještine te usavršili dosadašnja

Drugu virtualnu radionicu, održanu putem platforme Microsoft Teams, a nazvanu „C++ for beginners“, udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) provela je u utorak, 5. listopada. Ista je dio europske inicijative Meet and Code, čiji je cilj upoznati djecu i mlade sa svijetom tehnologije i programiranja.

Svrha radionice bila je proširiti postojeća znanja i vještine programiranja učenika od 4. do 6. razreda osnovne škole i nadograditi ih onim o korištenju najbržeg programskog jezika za računalne algoritme – C++.

Sudionici radionice "C++ for beginners"

-Fokusirali smo se na usporedbu C++ i Python programskog jezika, pri čemu su učenici spoznali njihovu različitost i svrhovitost. C++ jezik je do 20 puta brži u izvršavanju od Pythona, ali je isto tako toliko sporije kreiranje vlastitih rješenja. Osim toga, sama sintaksa je znatno složenija te je programski kod "bliže stroju". Polaznici su na praktičnim primjerima usvojili koncepte razvoja programskih rješenja, naučili razliku između interpretera i kompajlera, slobodnog tipiziranja u odnosu na strogo tipiziranje, a u cilju njihova razumijevanja u kojim situacijama koristiti koji jezik - C++ je primjenjiviji za male uređaje, dok se Python više koristi u području obrade podataka i umjetne inteligencije, objasnio je voditelj radionice Dejan Drabić, mag.inf.

Kako bi radionica imala dugoročan efekt i motivirala što veći broj djece za učenje programiranja, izrađen je digitalni sadržaj i objavljen na Internet stranici udruge (pri dnu ove objave), gdje će biti dostupan svim zainteresiranima i pomoći im u savladavanju sadržaja i razvoju vještina kodiranja.

C++ for beginners

 

Posted by Dejan Drabić