Predstavljeni programi tečajeva za aktualnu školsku godinu

U prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u subotu, 11. rujna, udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) predstavile su plan i program rada za školsku godinu 2021./2022. Javnom predstavljanju prisustvovali su roditelji, školarci i ostali zainteresirani koji su imali prilike iz prve ruke - od voditelja tečajeva,  predsjednika udruge MIS Dejana Drabića te predsjednika MIK-a Viktora Lazara, čuti sve detalje o aktivnostima usmjerenim na razvoj kreativnosti, analitičko-logičkog i kritičkog razmišljanja.

Viktor Lazar i Dejan Drabić

-U aktualnoj školskoj godini udruge MIS i MIK provodit će 19 tečajeva iz područja STEM-a, tematski podijeljeni u tri projekta. Prvi, Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije (CIIMŽ), udruga MIS i ove godine provodi u partnerstvu s udrugom MIK i Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje, a pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Inicijativa pokrenuta radi dodatnog rada s proaktivnim i visokomotiviranim pojedincima osnovnih i srednjih škola na području računalnog razmišljanja obuhvaća pet tečajeva, čiji je cilj razvoj naprednih IT znanja i vještina, objasnio je predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci Dejan Drabić. U nastavku svog obraćanja prezentirao je plan rada programa Algoritmi 1, Algoritmi 2 i Algoritmi 3, kao i ciljane skupine istih, dok su o tečajevima Algoritmi u LOGO jeziku, Algoritmi 4 i Moj prvi program govorili Viktor Lazar, Miljenko Blažeka i Dunja Škvorc.

S predstavljanja programa

Projekt Želim biti INformatičar!, koji za cilj ima razvijanje vještina i kompetencija na području tehnike te informacijskih i komunikacijskih znanosti, predstavili su Marin Drabić, Viktor Lazar, Igor Matoša, Dunja Škvorc i Denis Vidović. Isti uključuje sedam obrazovnih tečajeva: Razmišljaj računalno 1, Razmišljaj računalno 2, Arduino akademija, Izrada web stranica, Razvoj računalnih igara, Robotika za najmlađe te 3D modeliranje i ispis.

Predavači udruga MIS i MIK

-Ove godine napravili smo mali odmak te proširili spektar obrazovnih programa. Uz već dobro poznate informatičke tečajeve, orijentirali smo se i na one iz prirodoslovno-matematičkog područja. Projekt STEM centar 2.0, čiji je nositelj udruga MIK, obuhvaća tečajeve Svijet fizike, Čarobna kemija, Matematika PLUS, Napredna robotika, Mladi inženjeri-radionica strojarstva i konstruktorstva te Brusionica, objasnio je Viktor Lazar. Detalje o svakom od navedenih programa iznijeli su voditelji Marina Grabar Branilović, Andreja Poljanec, Aleksandra Tonković, Renato Železnjak i Kristijan Ovčarić.

Predstavljanju su prisustvovali roditelji i školarci

Istaknuto je da su prijave za sve tečajeve otvorene do 19. rujna ili do popunjena slobodnih mjesta, a mogu se podnijeti putem Internet stranica udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK).

Po završetku formalnog dijela predstavljanja, voditelji tečajeva odgovarali su na pitanja roditelja i potencijalnih polaznika, kako bi im pomogli u odabiru programa koji sadržajem, tematikom i ciljevima najbolje odgovaraju sklonostima, preferencijama i interesima svakog školarca ponaosob.

-Naša je vizija djeci pružiti najkvalitetnije obrazovanje jer ono predstavlja ključ uspjeha pojedinca i temelj je napretka društva u cjelini, poručuju iz MIS-a i MIK-a.

Posted by Dejan Drabić